Vesti

Komunalni servis: Nove cene parkiranja od 01. septembra

O parkiralištima u gradu, o cenama, o garaži, o mogućnostima da nađemo neki noviji, jednostavniji prostor za parkiranje govorila je Dr Gordana Todorović, Izvršna direktorka organizacione celine „Parking“ u emisiji Komunalni servis.

Povećanje cena od 27% odnosi se samo na usluge koje se tiču opštih parkirališta, dok je na posebnim parkiralištima uvećanje oko 14%. U javnoj garaži su cene izjednačene sa cenama na posebnim parkiralištima, iako su uslovi daleko bolji i funkcionalniji za korišćenje. Konstantno povećanje troškova obavljanja same usluge uticalo je na povećanje cena, a cilj preduzeća je da obezbedi održive prihode, kako bi se pokrili svi rashodi preduzeća i omogućilo jedno održivo, pozitivno poslovanje, da bi usluge koje vršimo ostale na postojećem nivou. Što se tiče usluga uklanjanja nepropisno parkiranih automobila, one su i dalje na nivou odluke Vlade Republike Srbije iz 2009. godine.

Prvi sat parkiranja u nultoj zoni na opštim parkiralištima košta 70,00 dinara, a drugi 140,00 dinara. U ovoj zoni parkiranje je moguće samo 2 sata, nakon čega korisnici moraju da napuste nultu zonu. Na 8 posebnih parkiralištima u nultoj zoni građani mogu neograničeno da se parkiraju. U prvoj zoni cena sata je 60,00 dinara, a u drugoj 50,00 dinara. Moguće je kupiti dnevne karte koje važe tog dana. One su takođe linearno povećane.

Veoma je interesantan parking kod „Zastavinog sata“ gde celodnevno parkiranje iznosi 150,00 dinara. Kapacitet parkinga je 264 mesta, a nalazi se samo 200 metara od centra grada. Prethodna crena od 100,00 dinara je bila potpuno neekonomska za vršenje usluga. Na ovom parkiralištu postoji mogućnost kupovne i mesečne karte.

Promeniće se i cene stanarskih karata. Za prvo vozilo plaćaće se 500,00 dinara, a za drugo 1.000,00 dinara. Sa ovim cenama Kragujevac je, pored Beograda najjeftiniji grad iako oni imaju 30.000 parking mesta i dosta manji broj stanara u odnosu na parking mesta. Mi u ovom trenutku rasolažemo sa 6.200 parking mesta i 5.800 stanarskih u proseku (ne uzimaju svi svakog meseca stanarske karte).

Prema izveštaju saobraćajene policije u Kragujevcu od početka 2024. godine imamo 20.000 novih, registrovanih automobila u gradu, tako da je neophodno tažiti rešenja kako bi infrastruktura grada mogla da primi toliki broj automobila. Razmišlja se o izgradnji garaža, jedan od predloga je izgradnja montažne garaže kod Zastavinog solitera, a razmatra se i lokacija kod Skupštine grada, podzemna garaža. Javna garaža u Kragujevcu je jedna od savremenijih i modernijih, ujedno i najbezbednijih mesta za parkiranje automobila. Radi 24/7, 365 dana u godini, pokrivena je video nadzorom, a vozila su zaštićena i od vremendkih nepogoda. Ima i mogućnost sopstvenog napajanja električnom energijom.

U naselju Vašarište nalaze se ekipe Sektora niskogradnje, nakon što je Saobraćajni fakultet Beograd izradio analizu i studiju opravdanosti, koja je pokazala da je opravdano da se uđe u naplatu i kontrolu naplate u ovom delu grada. U toku je rekonstrukcija površina za 700 parking mesta, nakon čega će se vršiti obeležavanje, postavljanje saobraćajne signalizacije. Po završetku ovog posla ući će se u naplatu i kontrolu naplate, a građani će biti obavešteni na vreme o ovom poslu. Ovaj prostor će pripasti zoni 1.

Procedura za dobijanje povlašćene stanarske karte je da lice koje zahteva povlašćenu stanarsku kartu ima adresu u ličnoj karti za zonu naplate i da istu adresu ima u saobraćajnoj dozvoli. Zakon o bezbednosti saobraćaja obavezuje da se u svim dokumentima u kojima je upisana adresa, mora promneniti u roku od 15 dana od datuma promene u ličnoj karti.

Oko 400 osoba sa invaliditetom po dobijanju Rešenja o stepenu invaliditeta dobija i nalepnice koje su u obavezi da stave na svoje automobile. Ove osobe mogu da se parkiraju na teritoriji grada Kragujevca na svim opštim parkiralištima u gradu, ne samo na obeleženim. Na posebnim parkiralištima, kao i u garaži postoje obeležena mesta za osobe sa invaliditetom.

Svim korisnicima parking usluga omogućeno je da mogu revnostno da plate usluge da nebi došli u situaciju da budu utuženi i slično. Na svim našim posebnim parkiralištima, u javnoj garaži, kao i na depou naše usluge mogu da se plate i platnim karticama. Naši sugrađani mogu da dobiju više informacija o tome na sajtu preduzeća.

Plan je, da se nakon uređenja parkinga u naselju Vašarište, urede i parkinzi u naselju Erdoglija, u Centralnoj radionici, Bagremaru i svuda gde postoje parkinzi koji su u javnoj svojini grada Kragujevca i koji mogu da budu našem preduzeću dati na upravljanje.

Na kraju izlaganja Dr Gordana Todorović apelovala je da parking mesta koristimo na taj način da se ne parkiramo nepropisno, da ne pravimo gužve u saobraćaju i da ne ometamo druge učesnike.