Vesti

Otpad iz Čačka ne ugrožava životnu sredinu u Kragujevcu

O otpadu iz Čačka koji se deponuje poslednjih 15 – ak dana na deponiji u Jovanovcu govorio je Marko Vujnović, direktor JKP Šumadija Kragujevac u emisiji „Razgovor s povodom“

Deponija u Jovanovcu je u žiži javnosti iz više razloga, ali najviše zbog toga što se komunalni otpad iz Čačka deponuje u Kragujevcu. Otpad iz Čačka po Ugovoru se i dalje prima i to će biti do kraja ove nedelje, što se poklapa sa početkom rada regionalne deponije „Duboko“, gde grad Čačak inače odlaže komunalni otpad.

Pre tri meseca dogodio se požar na regionalnoj deponiji „Duboko“, na kojoj se deponuje smeće iz devet opština iz tog regiona. Nakon požara bilo je nemoguće uskladištiti komunalni otpad i primiti ga od opština koje imaju ugovor sa formiranom regionalnom deponijom „Duboko“. Grad Čačak se obratio opštinama Knić i Kraljevo i puna dva meseca isporučivao, odnosno deponovao komunalni otpad na njihovoj deponiji. Kada imate regionalnu deponiju, u obavezi ste kao opština da imate i transfernu stanicu gde se odlaže komunalni otpad, odakle posle putuje na regionalmu deponiju. U jednom trenutku došlo je do zagušenja te transferne stanice i grad Čačak je došao u veliki problem, nakon čega se obratio molbom gradu Kragujevcu za pomoć, što je sasvim u redu. Ugovor sa Gradom je potpisan na dvadesetak dana, koliko je bilo prognozirano da se regionalna deponija Duboko revitalizuje i počne sa radom. Ona je dobila dozvolu i očekujemo da će početi sa radom do kraja nedelje, rekao je Marko Vujnović.

Do sada je iz Čačka deponovano 1.600 tona komunalnog otpada, što je poređenja radi, dnevna količina otpada koja se odveze na deponiju Jovanovac sa teritorije Kragujevca. Vozila komunalnog preduzeća iz Čačka dovoze otpad o svom trošku. Kod nas se vrši prijem, pregled i merenje tog otpada. Sektor čistoće ima kompletnu statistiku prijema, kako otpada koji se dovozi iz Čačka, tako i bilo kog drugog otpada koji se deponuje na našoj deponiji.

Takođe, nema razloga za zabrinutost zbog eventualnih štetnih posledica po životnu sredinu, jer postoji procedura kako se otpad deponuje, preslojava, organizuje. Vodi se računa o njegovom stanju na deponiji, koja je pod stalnim nadzorom zaposelnih u Sektoru čistoća i nema bojazni da će doći do stvaranja bilo kakvih negativnih efekata.

Solidarnost između opština je veoma važna, naime gradovi Čačak, Sombor i Arilje, 2015. godine, kada je grad Kragujevac bio u velikom problemu zbog dotrajale mehanizacije, bez koje nije bilo moguće obavljati regularno uređenje komunalnog reda, najviše u smislu odvoženja, odnosno prijema komunalnog otpada, pozajmili su nama deo svoje mehanizacije, a u svojim gradovima nastavili su organizovano da sakupljaju komunalni otpad bez opterećenja. Nama su pomogli da uspostavimo komunalni red. Nakon toga, 2017. godine grad Kragujevac je nabavio 13 vozila koja su ušla u redovne aktivnosti sa dinamikom uklanjanja komunalnog otpada.

Naša vozila se redovno servisiraju i održavaju, a slobodna vozila koristimo kada neka vozila koja već imamo u našem voznom parku ispadnu iz sistema. Međutim, ukoliko dođe do nekih problema u nekom drugom gradu, mi ćemo pokušati da se organizujemo tako da građani Kragujevca nemaju nikakvih problema i ne primete da neko vozilo nedostaje, odnosno da je zamenjeno drugim u vršenju takve usluge, obrazložio je Marko Vujnović u emisiji „Razgovor s povodom.“