Vesti

U Botaničkoj bašti dodeljena povelja „Kragujevački slez“

Za najupečatljiviji doprinos zaštite i unapređenju životne sredine na teritoriji grada Kragujevca u protekloj godini, u Botaničkoj bašti Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, u subotu 25. maja 2024. godine, dodeljene su povelja i zahvalnice „Kragujevački slez“.

Priznanje „Kragujevački slez“ nastalo je na inicijativu Udruženja PRVI PRVI NA SKALI“ i Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, kao zvaničnog partnera, a u okviru projekta „Ekologija Kragujevac“ kojim se od 2022. godine predstavljaju svi projekti iz oblasti zaštite životne sredine koje sufinansira grad Kragujevac.

Ovogodišnji dobitnik povelje je OŠ „Treći kragujevački bataljon“, u čije ime je povelju primio direktor škole Slobodan Živanović a zahvalnice su pripale Prvoj tehničkoj školi za nagrađeni rad učenika „Nije kompot, nego kompost“ u čije ime je zahvalnicu primio profesor Velimir Dukanac, zatim Druga kragujevačka gimnazija u čije ime je zahvalnicu primio profesor biologije Nikola Petković, a za Udruženje „Ekomar“ zahvalnicu je primila Marija Simić Savić.

Kao predstavnik Grada, okupljenima se obratio član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine Stefan Nikezić, ističući da mu je čast što već dve godine učestvuje u dodeli priznanja kao član žirija.

Radimo na podizanju svesti kod najmlađih generacija. JKP Šumadija Kragujevac je tako oformilo edukativni tim koji decu predškolskog uzrasta uči koliko je bitno voditi računa o zaštiti životne sredine kako bismo svi živeli u lepšem okruženju. Nadam se da je ova nagrada vetar u leđa nastavnicima i profesorima, oni su najvažnija karika jer našu decu uče kako da se ponašaju i čuvaju svoj grad, rekao je Stefan Nikezić.

Prodekan za nastavu Prirodno matematičkog fakulteta, profesor Dr Milan Kovačević poručio je da je pružanje doprinosa očuvanju životne sredine i ekologije dug svih sugrađana prema mlađim generacijama koje treba da se ugledaju na nas i slične akcije.

Predstavnik inicijatora Dejan Milošević najavio je nastavak druženja tokom leta kako bismo obeležili 150 godina od otkrića Kragujevačkog sleza.