Vesti

Aerodrom – prvo naselje sa polupodzemnim kontejnerima

Početkom 2024. godine najavljena je ugradnja polupodzemnih kontejnera, a realizacija ovog projekta je u toku. Na ovu tomu govorila je Marija Nikolić, rukovodilac Sektora čistoće JKP Šumadija Kragujevac u emisiji Komunalni servis.

Polupodzemni kontejneri su zapravo posude koje su većim delom pod zemljom, a nadzemni deo je 1,2m, tako da je uočljiv. Zatvoren je, na vrhu je otvor sa poklopcem za odlaganje otpada, a visina poklopca pristupačna je i osobama sa invaliditetom u invalidskim kolicima, kao i osobama nižeg rasta. Zauzimaju manju površinu, lepše izgledaju i ne šire se neprijatni mirisi. Da bi se postavili potrebno je da se iskopa rupa u koju se postavlja plastična obloga (kao jedno veliko bure) u kome se nalazi vreća koja je veoma izdržljiva, ima garanciju 10 godina korišćenja, nije zapaljiva, vodonepropustiva je kako ne bi došlo do razlivanja i zagađenja okolnog zemljišta. Vreća je zakačena za obruč pokloca kontejnera, tako da se kontejner prazni podizanjem poklopca zajedno sa vrećom koja na dnu ima kanap kojim se otvara i zatvara, odnosno prazni se u samom vozilu. Zapremina ovih posuda je 5m3, tj. mogu da zamene 5 metalnih kontejnera (zapremine 1,1 m3), ako uzmemo u obzir sabijenost otpada i gravitaciju.

Prva dva polupodzemna kontejnera postavljeni su kod Tržnce i u ulici Vuka Karadžića. U planu je parterno uređenje, oko samih kontejnera kako bi se potpuno uklopili u okruženje.

Sektor čistoće JKP Šumadija postaviće 22 kontejnera u naselju Aerodrom, gde će se vršiti pražnjenje svakodnevno dok se ne utvrdi dinamika punjenja. Ulice u kojima će se postaviti prve posude su: Svetogorska, Vladimira Rolovića, Grada Karare i Atinska, što čini jedan kvadrat sa utvrđenom rutom koji će se obilaziti jednim vozilom u toku dana. Planira se postavljanje još 20 kontejnera u ovom naselju.

Izvršena je nadgradnja u vidu „ruke“ na jednom postojećem smećaru, odnosno to je hidraulična dizalica koja će podizati poklopac, kao i proširenje korita, kako ne bi došlo do rasipanja otpada iz vreće oko kamiona. U saradnji sa Mesnom zajednicom biće napisano mini uputstvo za upotrebu, odnosno način korišćenja.

Projekat proširenja postavljanja polupodzemnih kontejnera realizovaće se u fazama. Bitno je da postoji prostor za manipulaciju, odnosno pražnjenje, da iznad kontejnera u visini od 7 do 8 metara nema instalacija, drveća, što znači da u strogom centru grada to nije moguće izvesti. Nastaviće se sa ugradnjom u blokovskim naseljima.

U daljem izlaganju Marija Nikolić je govorila o količini odvezenog otpada. Na dnevnom nivou, na gradskom i seoskom području odveze se 200 tona otpada, a količina komunalnog otpada na godišnjem nivou je i dalje 55.000 tona, a 1.000 tona se preradi u reciklažnom centru.

Divlje deponije su i dalje problem. U prethodnoj godini je očišćeno 13, a u ovoj godini je prijavljeno 9 divljih deponija za šta je JKP Šumadija konkurisala kod Ministarstva za zaštitu životne sredine za sufinansiranje i realizaciju ovog projekta. Ovaj projekat prati i drugi projekat za video nadzor. Za sada su kamere postavljene na lokaciji ispod nadvožnjaka u ulici Dr Jovana Ristića. Za nadzor i praćenje tih kamera zaduženi su inspekcijski organi. Količina otpada se smanjila, mada ima nesavesnih građana koji i pored video nadzora i dalje bacaju otpad.

Sektor čistoće prati dešavanja u gradu, pa su zaposleni u Službi javne higijene nakon koncerta koji je održan povodom obeležavanja Dana grada očistili sav ambalažni otpad i 7. maja u jutarnjim časovima nije bilo nikakvog otpada na gradskim ulicama.

Marija Nikolić je govorila i o bezbednosti na deponiji Jovanovac. Svakoga dana kod samog deponovanja sav otpad se razastire, sabije i nakon toga prepokrije zemljom, kako bi se onemogućio dotok kiseonika i samim tim sprečila mogućnost zapaljenja. Pored toga deponija Jovanovac je obezbeđena 24 satnim nadzorom, tako da je smanjena mogućnost izbijanja požara.

U toku je javna nabavka za još jedan kamion smećar sa „rukom“ i proširenjem korita za polupodzemne kontejnere, kao i autopodizač koji služi za prevoz i pražnjenje čamaca koji su predviđeni za odlaganje građevinskog otpada.

U planu je nabavka polupodzemnih kontejnera za ambalažni otpad, sa ciljem da sav otpad odložimo u takve posude kako bi se sačuvala životna sredina.

Program odlaganja komunalnog otpada u seoskom području je 2 puta mesečno, što je u skladu i sa cenom koju plaćaju žitelji seoskog područja. Unapređenje usluge i zadovoljstvo korisnika je uvek na prvom mestu. U planu je uređenje svih lokacija, uređenje sabirnih mesta putem metalnih kontejnera, a kasnije kada se stvore uslovi, biće postavljeni i polupodzemni kontejneri

Odvoženje komunalnog otpada vrši se 24 sata, u 3 smene, 365 dana u godini.