Vesti

Akcijom čišćenja Šimaričkog jezera nastavljamo borbu za zdravu Planetu

JKP Šumadija Kragujevac u saradnji sa ronilačim klubom Kragujevac i ekološim udruženjem „Eko-mar“ održalo je akciju čišćenja Šumaričkog jezera kako bi podstaklo naše sugrađane da svojom aktivnošću mogu da promene ekološku sliku našeg grada.

Ovom događaju prisustvovale su Dr Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava, kao i Dr Snežana Živanović Katić članica Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj sela i grada.

„JKP Šumadija Kragujevac tokom godine obeležava čitav niz ekoloških datuma, održava razne ekokoške radionice edukativnog karaktera i slobodno se može reći da smo sada u jednoj ozbiljnoj eko kampanji koja ima za cilj da motiviše naše sugrađane kako bi svojim delovanjem dali doprinos očuvanju ekosistema putem različitih grupa aktivnosti, od podučavanja do prektične primene. Biće mi zadovoljstvo da se danas priključim ronilačkom klubu u čišćenju jezera, a nakon toga ćemo nastaviti sa uređenjem priobalja i popričati sa članovima udruženja „Eko-mar“ o lošem uticaju otpada na ekosisteme voda, izjavio je Marko Vujnović direktor JKP Šumadija Kragujevac.

„Dan planete Zemlje tradicionalno se objašnjava brojnim akcijama. Pored svih učesnika današnje akcije među najvažnijima je JKP Šumadija Kragujevac koje je i inicijator ove aktivnosti sa ciljem podizanja svesti sugrađana. Šumaričko jezero je biser našeg grada i potrebno je podsetiti ljude da je čista sredina zdrava sredina jer na taj način štitimo Planetu, vode, šume. Sumiranjem današnjih rezultata Kragujevaac je grad koji vodi računa o vodama, šumama i zagađenosti, a voda i šume su bit jednog grada“, rekla je Gordana Damnjanović.

Dragan Bulatović, predsednik ronilačkog kluba „Kragujevac“ uočio je važnost svakog pojedinaca u očuvanju životne sredine.

Marija Simić Savić predstavnica ekološkog udruženja „Eko-mar“, u okviru svog izlaganja govorila je o vrstama koje prirodno ne naseljavaju vode, ali i o negativnim aktivnostima koje ugrožavaju ekosisteme voda, kao što su: bacanje otpada i ispuštanje otpadnih voda. Takođe, bilo je reči i o pojavi mikroplastike, čestica koje se pod uticajem sunca i drugih atmosferskih sistema razlažu, akumuliranju teških metala i pesticida, kao i cvetanju algi i pojave cijano bakterija, što može da ima veoma negativan uticaj na zdravlje ljudi.

Na današnjem događaju susreli su se predstavnici lokalne samouprave, privrednici, predstavnici različitih obrazovnih institucija, kao i građani. Udruženi i okupljeni oko iste ideje nastavlja se borba za zdravu Planetu.