Septembar je mesec tokom kog se dvorištima širi miris pečene paprike i degustira ajvar. Ajvar je specijalna vrsta salate, specijalitet balkanske kuhinje, napravljen od crvene paprike. Ajvar je poreklom iz Srbije, pa se naziva i „srpska salata“ ili „srpski povrtni kavijar“.
Tradicionalno se pravi na jesen, kada je puna sezona paprike, i koristi cele godine. Za izradu se koriste ljute i slatke paprike. Priprema se ručno u otvorenim šerpama na šporetu na drva. Pre same pripreme ajvara, paprike se ispeku, pažljivo oljušte, ocede i samelju.
U septembru nema kuće u Srbiji koja ne sprema ajvar ili bar ne planira kako će ga nabaviti.
Sektor pijaca JKP Šumadija Kragujevac podseća građane da crvenu mesnatu papriku, aromatičnu ajvarušu, mogu naći na pijacama Aerodrom, Bubanj, Erdoglija, Bresnica, Stanovo, kao i na Kvantaškoj pijaci.