Vesti

Prezentovan Vodič za upravljanje staklenom ambalažom

U okviru projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ koji je započeo u aprilu 2021. godine i koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), zajedno sa kompanijom Sekopak, Apatinskom pivarom, NALED-om i JKP Šumadija Kragujevac, danas je predstavljen Vodič za upravljanje staklenom ambalažom.

Vodič je prezentovan za jedinice lokalne samouprave i javna komunalna preduzeća i rezultat je rada praćenja ekonomskih pokazatelja u periodu od godinu dana u 14 jedinica lokalne samouprave i njihovim javnim preduzećima u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Pored konkretnih preporuka i koraka za uspostavljanje ekonomski isplativog sistema za sakupljanje i reciklažu staklenog ambalažnog otpada na osnovu iskustva, ovaj Vodič daje pregled i pravnih koraka i preduslova proisteklih iz širih analiza stanja urađenih u sve tri zemlje učesnice u projektu.

Na teritoriji grada Kragujevca u okviru ovog projekta postavljeno je 120 zvona za odlaganje staklene ambalaže koji su raspoređeni u gradu, prigradu, na seoskom području i ispred ugostiteljskih objekata koji se prazne utvrđenom dinamikom, a sva prikupljena staklena ambalaža se predaje ovlašćenim operaterima na dalji tretman.

Cilj ovog projekta je rešavanje problema prikupljanja i reciklaže staklene ambalaže na teritoriji grada Kragujevca, povećanje količina prikupljenog staklenog otpada jer je staklo 100% reciklabilno, ali i edukacija građana o ekologiji, primarnoj selekciji otpada i zaštiti životne sredine.

O pozitivnim rezultatima postavljanja ovih zvona za sakupljanje staklene ambalaže gorovre i činjenice da je količina sakupljene ambalaža značajno povećana u odnosu na prethodne godine, te je od aprila 2021. godine do danas na ovaj način sakupljeno preko 100 tona staklene ambalaže.

Prezentaciji vodiča pored predstavnika GIZ-a, Naleda, Sekopaka i predstavnika grada Kragujevca prisustvovao je i direktor JKP Šumadija Kragujevac Marko Vujnović i rukovodilac Sektora čistoće Marija Nikolić koji su prezentovali iskustva sprovođenja projekta na terenu.