Vesti

Zelena Srbija u Kragujevcu

U okviru projekta "Zelena Srbija" na jezeru Bubanj zasađene su sadnice belog jasena. Prve četiri od ukupno dvadeset sadnica zasadili su predstavnici grada Radomir Erić i Stefan Jovanović, direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov i Kairul Tazril Tarmizi, šef misije Malezije.

Grad Kragujevac je mapiran kao jedan od gradova za realizaciju značajnih projekata zaštite životne sredine ”Zelena Srbija”. Veoma je bitno da preventivno delujemo i brinemo o prirodnom okruženju kojе je od velikog značaja za zdravlje i kvalitet života ljudi. Nadam se da će ovakve kampanje i akcije podići svest ljudi da brinu o životnoj sredini za buduće generacije ali i za nas danas, jer je ocenjen kao veoma svrsishodan, rekao je Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika.

U okviru projekta "Zelena Srbija" već drugu godinu zaredom se u deset gradova i opština organizuje pošumljavanje i obnavljanje ekofonda Srbije kako bismo doprineli očuvanju planete za buduće generacije. Povezivanje državnih institucija, lokalnih samouprava sa najboljim praksama prijateljskih zemalja kroz niz ekoloških aktivnosti projektom dajemo primer i pokazujemo da smo odgovorni prema prirodi koja nas okružuje, rekao je  Slađan Velinov direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije. Za dve godine, projekat je realizovan u 18 gradova Srbije i sigurni smo da će stabla belog jasena oplemeniti svaki od gradova i doprineti zdravijoj i lepšoj životnoj sredini grada Kragujevca.

Projekat je do sada realizovan uz saradnju sa brojnim ambasadama u Srbiji, a podršku akciji sadnje drveća u Kragujevcu pružila je Ambasada Malezije.

Partneri ovogodišnje kampanje su Javno preduzeće Vojvodinašume, OTP banka Srbije, kompanije Lidl i Telenor, a JKP Šumadija Kragujevac pružilo je podršku ovom projektu u vidu sadnje doniranih sadnica.