Vesti

U Kragujevcu obeležen Internacionalni dan besplatnog javnog prevoza

U Kragujevcu je danas, treću godinu zaredom, obeležen Internacionalni dan besplatnog javnog prevoza.

Tim povodom, održana je akcija na autobuskom stajalištu “Pionir” u ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića gde su naši sugrađani imali priliku da se upoznaju sa novinama u radu Sektora javnog transporta putnika.

Uprkos situaciji sa pandemijom virusa Covid 19, nastavili smo sa unapređenjem kvaliteta naših usluga.

Javni prevoz u Kragujevcu dostupan je na Google i Bing mapama. Setovi podataka o javnom gradskom prevozu su publikovani na nacionalnom portalu otvorenih podataka data.gov.rs i potpuno su besplatno dostupni za dalje korišćenje.

Integracijom informacionih sistema JKP Šumadija Kragujevac, Kancelarije za informacione tehnologije i eUprave omogućen je pristup iz 4 velike baze podataka: Nacionalne službe za zapošljavanje, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, PIO fonda i Ministarstva unutrašnjih poslova, tako da građani samo jednim dolaskom u Korisnički servis mogu da dobiju novu ili produže staru eKG karticu.

Tokom 2020. godine ostvareno je oko 270 000 polazaka što predstavlja 99,97% planiranog reda vožnje.

Javni prevoz najviše su koristili zaposleni i penzioneri, a najmanje nezaposlena lica.

Kontinuirano su sprovođene epidemiološke mere u vozilima javnog prevoza, a u saradnji sa Mastercard i AIK bankom postavljeno je i 190 dozatora sa dezinfekcionim sredstvima.

Za naredni period planirana je implementacija informacionog sistema za upravljanje javnim prevozom i automatsku naplatu, a u toku je i izrada dokumentacije za izbor savetnika za izradu projekta javno - privatnog partnerstva.

U današnjoj akciji, pored besplatnog prevoza, našim korisnicima podeljeno je i 200 epidemioloških maski.