O radu gradskih pijaca, ali i o planovima za rad renovirane zelene pijace „Centar“ u Komunalnom servisu Radio televizije Kragujevac govorio je Darko Zečević, izvršni direktor usluga JKP Šumadija Kragujevac.
Renovirana pijaca “Centar“ pruža priliku da se uvedu neke nove usluge, da se unapredi rad pijace, ali i da kupcima pružimo jedan potpuno drugačiji užitak kupovine. Rekonstrukcijom smo dobili potpuno nov izgled pijace, sa natkrivenim tezgama i higijenom na visokom nivou. Napravili smo koncept gde naši sugrađani na jednom mestu mogu da pazare sve što im je potrebno. Za svaki lokal određeno je šta zakupci mogu obavljati od delatnosti. U dva lokala okrenuta prema Malom parku predviđeno je obavljanje ugostiteljske delatnosti. Jedan je već izdat i za nekih mesec i po dana očekujemo da se sredi i počne sa radom. Što se tiče lokala koji su okrenuti ka pijačnom delu, planirano je da tu budu mesare ili ribarnice. Centarlni deo tržnice zamišljen je trenutno da se tu održavaju razne promocije delikatesnih i gastronomskih proizvoda, vina, da bude sadržajno. Kraguj bazar fest je bio prilika da vidimo da li ovaj koncept može da zaživi – istakao je Zečević.
Govoreći o Kraguj bazar festu, Zečević je rekao, da je ta manifestacija postala značajna ne samo za naše preduzeće, već i za čitav grad o čemu govori i činjenica da se za svaki bazar traži mesto više. Do sada se bazar odvijao samo u spoljašnjem delu, ali otvaranjem Tržnice bazar se seli i u unutrašnjost objekta. Ono što potvrđuje uspeh ove manifestacije su zadovoljni posetioci i izlagači koji bazar vide kao dobru priliku za predstavljanje svojih proizvoda.
Pijaca na Aerodromu dobro funkcioniše. Dosta je zakupaca i na tezgama i u lokalima, oko pijace su postavljeni polupodzemni kontejneri što je u velikoj meri uticalo na izgled same pijace i održavanje higijene. Što se tiče manjih pijaca, poput onih na Bubnju i u Bresnici ponuda na njima varira u zavisnosti od sezone. Kontrolu ispravnosti namirnica na svim pijacama redovno kontroliše Institut za javno zdravlje na mesečnom nivou. Svakodnevno se vrši kontrola sanitarne higijene na pijacama, a ukoliko se ustanovi da neki proizvodi nisu ispravni za upotrebu zakupcima se zabranjuje dalja prodaja do donošenja dokaza o ispravnosti iste – rekao je Zečević.
Trenutno nam je fokus da vratimo i zakupce i posetioce na zelenu pijacu „Centar“ kako bi zaživela i dobila formu kakvu zaslužuje. Sa otvaranjem ugostiteljskih objekata nadamo se da će čitav ovaj prostor biti mesto okupljanja Kragujevčana. Radimo na tome da se dodaju i novi sadržaji, ali i da ponuda u lokalima u nadzemnom i podzemnom delu objekta bude raznovrsna i drugačija čime bi se ceo kompleks osavremenio.