Vesti

Komunalni otpad iz Čačka biće deponovan u Jovanovac samo nekoliko dana

Deponovanje komunalnog otpada iz Čačka na smetlište u Jovanovcu, trajaće svega nekoliko dana, a ne 20 koliko je prvobitno predviđeno, jer regionalna deponija „Duboko“ polako počinje sa prijemom otpada, rekao je Marko Vujnović, direktor JKP Šumadija Kragujevac u emisiji Komunalni servis Radio televizije Kragujevac. Solidarnost sa dobro poznatim problemom koji Čačak ima sa svojom deponijom „Duboko“ već su pokazali Kraljevo i Knić, ali zbog prenatrpanosti njihovih transfernih stanica, grad Kragujevac je izašao u susret i pomogao komšijama u nevolji. Količina komunalnog otpada koja se iz Čačka deponuje na gradsko smetlište u Kragujevcu nije velika. Tačno je da se i Kragujevac suočava sa izazovima u upravljanju otpadom, ali smo još uvek u daleko boljoj situaciji nego Čačak. Solidarnost i međusobna pomoć su ključni za prevazilaženje ovih situacija, kazao je Marko Vujnović.

Što se tiče redovnih aktivnosti na realizaciji poverenih poslova našem preduzeću i pored otežanih uslova rada na terenu zbog ekstremno visokih dnevnih temperatura uspevamo da završimo sve zadatke koji su pred nas postavljeni. Zaista je naporno za kolege koji su ceo dan na otvorenom iz sektora niskogradnje, signalizacije i javne rasvete, parking servisa, groblja, kao i čistoće koji rade u tri smene. Trudimo se maksimalno da radnicima na neki način izađemo u susret bilo osveženjem ili pomeranjem radnog vremena kada su nejvreliji sati preko dana u pitanju, jer znamo koliko je važan posao da održavamo komunalni red u ovom gradu, istakao je direktor JKP Šumadija Kragujevac.

Sektoru niskogradnje u oktobru prošle godine Odlukom Skupštine grada i izmenom Odluke o komunalnom redu dodata je nova delatnost gde je naloženo da svaku raskopanu površinu na terenu vrati u prethodno stanje, bez obzira da li je raskopavanje izvršilo neko drugo komunalno preduzeće. S obzirom na broj radnika i radnih mašina Sektor niskogradnje i pored drugih poslova koje već obavlja se odlično organizovao. Nadamo se da ćemo do kraja godine uspeti da još više uradimo nabavkom nove mehanizacije i nove radne snage čime ćemo rasteretiti glavno jezgro koje se bavi asfaltiranjem, tamponiranjem i uređivanjem ulica i puteva u gradu Kragujevcu.

U Sektoru čistoće novina je nabavka i postavljanje prvih polupodzemnih kontejnera u naselju Aerodrom koji mogu da prime znatno veću količinu komunalnog otpada nego metalni kontejneri. Predviđeni su da se postave na mesta gde je najveća dinamika sakupljanja. Pored nabavke kontejnera trebalo je obezbediti i nadgradnju na kamionima smećarima koji će prazniti te kontejnere. Prošle godine je urađena studija i određena nova dinamika uklanjanja komunalnog otpada, time je postignuta ušteda u kilometraži i samom načinu funkcionisanja preduzeća. Nakon postavljanja polupodzemnih kontejnera sprovešće se edukacija građana o načinu njihovog korišćenja.

Preduzeće tokom čitave godine organizuje različite edukacije ekološkog karaktera i sarađuje sa brojnim ekološkim udruženjima i institucijama sa ciljem podizanja svesti o tome kako svi zajedno možemo da utičemo na očuvanje životne sredine.

Na pitanje voditeljke o novom projektu koji JKP Šumadija Kragujevac radi u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Kragujevac, direktor Vujnović je rekao da je Institut za javno zdravlje Kragujevac objavio studiju, da izlučevine domaćih životinja na zelenim površinama dovode do pojačanog alergenskog delovanja na decu koja se igraju na tim površinama i na odrasle osobe i da se ispitivanje pokazalo kao tačno. Povodom toga JKP Šumadija će uskoro pokrenuti nabavku određenih stubića sa kesicama koji će biti postavljeni u parkovskim delovima grada gde se nalaze zelene površine. Ove kesice će moći da koristite vlasnici kućnih ljubimaca.

Govoreći o nastavku radova na rekonstrukciji objekta zelene pijace Centar, Vujnović je istakao da taj period dugo traje i da je prvobitni urbanistički projekat bio loš i da su morale da se rade ispravke. U ovoj fazi JKP Šumadija je pustila u rad otvorenu pijacu odnosno deo sa tezgama. Nakon toga se uključio grad Kragujevac i udružio zajedno sa nama. Objavio je novu javnu nabavku gde su izabrani novi izvođači mnogo ozbiljniji i kvalitetniji koji trenutno završavaju ovaj projekat. Rok je 200 dana od kada su krenuli radovi. Sve vreme vredno rade i redovno izveštavaju o tome.

JKP Šumadija Kragujevac je stalni član kriznog štaba grada Kragujevca gde u saradnji sa Centrom za vanredne situacije spremno reaguje u slučaju same nepogode ili sutradan nakon nepogode. Uklanjaju se popucala i oborena stabla, saniraju se ulice na koje se slio materijal koji je donela velika količina vode i te ulice se vraćaju u prvobitno stanje.

JKP Šumadija je u junu mesecu prvi put organizovalo manifestaciju „Kraguj bazar fest“ na prostoru zelene pijace Centar. To je naišlo na oduševljenje mnogobrojnih Kragujevčana koji su posetili ovu manifestaciju i uživali uz rok bend i DJ-a. Učešće je uzelo oko 190 izlagača iz cele Srbije koji su predstavili svoje proizvode. Organizacija je bila odlična, od higijene, obezbeđenja, osvetljenja i parking mesta za izlagače. Novi „Kraguj bazar fest“ biće organizovan ponovo na jesen.

Sumirajući rezultate poslovanja Vujnović je rekao da se navršilo pet godina od osnivanja preduzeća i da na početku nije bilo lako ali da sada ono sve uspešnije posluje. Iskazana neto dobit u prošloj godini iznosila je 115 miliona. Novac će se investirati u poboljšanje opreme preduzeća i uslova rada. Dodao je, da smo u prvom kvartalu ove godine poslovali uz privremeni organ i privremeno finansiranje, što je za nas bilo jedno novo iskustvo kako funkcionisati u takvim uslovima, ali smo se uspešno izborili i unapredili svoj rad. Pohvalio je sve zaposlene koji vredno rade da ispoštuju svaki ugovor kako za grad Kragujevac tako i za treća lica.