Vesti

Kako opstaju cveće i druge biljke na tropskim temperaturama

Letnji meseci i velike vrućine koje ih prate ne prijaju biljnom svetu. Da bi opstale tokom visokih temperatura biljke moraju redovno da se polivaju i neguju.

Ekipe Sektora zelenila JKP Šumadija Kragujevac u okviru svoje delatnosti bave se održavanjem javnih zelenih površina u gradu.

Zelene površine koje u ovom letnjem periodu održavamo, a održavanje se odnosi na polivanje jesu sadnice koje su posađene u proteklih godinu dana. To su drvoredne sadnice kojima su popunjeni drvoredi po čitavom gradu, kao i sadnice posađene po naseljima, izjavila je Suzana Milojević Stojanović predstavnik Sektora zelenila.

Biljke se polivaju od ranih jutarnjih sati, za šta su angažovana dva vozila – polivačica i cisterna. Polivanje se vrši na više lokacija u okviru naselja kako bi se obavilo brže i efikasnije. Drveće se zaliva polivačicom, a cisternom se zalivaju površine pod cvećem i šibljem u Spomen parku, Velikom parku i cvetne površine u samom gradu. Osim toga biljke se polivaju i ručno pomoću creva, na ovaj način se zalivaju cvetne površine.

Uvek polivamo rano ujutru iz razloga što biljke tada kada se ohladi zemlja najbolje mogu da prihvate vodu odnosno zemljište neće tako brzo da se osuši i da ispari voda, dodala je Suzana Milojević Stojanović.

Pored toga, dala je i nekoliko saveta našim sugrađanima kako da pomognu svojim biljkama i sačuvaju ih tokom ovih tropskih temperatura.

Da bi se sačuvale sadnice potrebno je da se zalije 10 do 30 litara vode po sadnici, dok cveće i šiblje treba zalivati sa manjom količinom vode. Potrebno je politi ne samo površinski sloj nego i dublji sloj zemljišta da bi vlaga došla do korena biljaka i na taj način omogućila da biljke duže prežive.

Preporučujemo malčiranje, odnosno stavljanje neke pokrivke preko zemlje gde su posađene biljke. Malč može da bude bilo koji biljni materijal, ukrasni kamen, kora drveta ili pokošena trava. Ukoliko postoji mogućnost potrebno je da se biljke senče. Saksijsko cveće je ono koje može da se premešta negde gde nije jako sunce odnosno uz neku zgradu, terasu gde je osenčeno mesto. Preporučujemo da se biljke u ovom periodu ne đubre đubrivima, već samo po potrebi da se orezuju i prečišćavaju, jer suvi propali listovi i cvetovi mogu da doprinesu razvoju bolesti.