Vesti

Povoljni uslovi za prvo košenje zelenih površina

O tome kako će izgledati zelene površine u gradu i kakve su novine planirane u 2024. godini, govorila je Suzana Milojević Stojanović, predstavnica Sektora zelenila JKP Šumadija Kragujevac.

Klima se jako promenila zadnjih nekoliko godina, pa je i ove godine vegetacija krenula pre vremena. Počelo je košenje u Velikom parku, na površinama oko jezera Bubanj, oko hale Jezero, autobuske stanice i dela Lepeničkog bulevara. Košenje se vrši onom dinamikom kojom zahtevaju uslovi na terenu.

Takođe, počelo je i orezivanje stabala, a stabla čije grane imaju sklonost ka padu mogu se orezivati i u toku vegetacije. Pre određenog vremenskog perioda posetila nas je stručna ekipa sa Šumarskog fakulteta, pregledani su parkovi, pri čemu je utvrđeno da u našim parkovima postoje stabla koja su zaražena određenim insektima i bolestima u početnoj fazi, tako da se još ne preduzimaju mere zaštite. U sredini  u kojoj su biljke izložene aerozagađenju životni vek im je kraći nego onima koje su zasađene u prirodnim uslovima. U periodu od novembra 2023. godine do danas zamenjeno je 350 drvorednih sadnica po naseljima i pri tome je zasađeno 17 različitih  vrsta biljaka.

Od ulaza u Veliki park do fontane postavljeno je 17 metalnih lukova koji čine konstrukciju za ruže puzavice, posađene pored lukova. Uz adekvatnu negu, prihranu i različitim merama zaštite brzo će početi da rastu i za dve do tri godine možemo da dobijemo pun efekat ruža u punom cvatu.

U narednom periodu planiramo da osvežimo česmu u gornjem delu Velikog parka, nekim mozaikom živahnih boja i cvetnim detaljima. Nastaviće se sa održavanjem postojećeg parkovskog mobilijara kao i do sada.

Aktuelna je i sadnja cvetnica. Veliki broj posađen je u oktobru, to su dvogodišnje jesenje biljke i po svojoj prirodi podnose hladno vreme, a na proleće zimsku rasadu menjamo letnjom, koja opet traje do prvih mrazeva. Zasađene biljke se održavaju,prihranjuju, polivaju. Sektor zelenila je dobio mašinu – polivačicu, sa kapacitetom od 800 litara. Jedna osoba vozi i upravlja, a može da poliva biljke koje se nalaze na zemlji, ali i na visinama. Programira se količina vode koja izlazi kroz pokretnu „tuš ruku“. U te kanistere mogu da se dodaju sredstva za prihranu i zaštitu, tako da se trostruka operacija obavlja u jednom pohodu. U prethodnom periodu nabavljen je traktor sa priključnom mašinom „tarup rukom“ koji veoma pomaže u uređivanju puteva na prilazu gradu i u seoskim sredinama. Traktor ima još jedan dodatak – prednju kosačicu koja se koristi za košenje velikih površina. Zanovljene su i nove motorne testere, efes uređaji, a u funkciji su i motorne, samohodne kosačice mali traktori, rajderi, dve Japanske mašine kubote,  kako bi zaposlenima u Sektoru zelenila posao bio što više bio olakšan.

U svom izlaganju Suzana Milojević Stojanović je objasnila proceduru prilikom seče stabala na javnoj površini. Ukoliko je stablo u lošem stanju, ili ukoliko krošnja smeta kablovima od struje, takvu situaciju treba prijaviti Kontakt centru JKP Šumadija Kragujevac, ostaviti svoje podatke, adresu, nakon čega će ekipa Sektora zelenila izaći na teren i proceniti da li stablo treba i koliko da se oreže . Ukoliko postoji potreba da se odseče zdravo stablo, podnosi se Zahtev nadležnoj komisiji u Skupštini grada koja broji više članova i koja procenjuje da li stablo smeta, ugrožava objekte, prilaze itd.

Veoma je važno da građani znaju da je za uređenje javnih površina potrebna saglasnost ne samo Sektora zelenila, nego i Službe nadzora u Skupštini grada, a ako se radi o privatnim površinama, vlasnici tih površina mogu da zatraže bilo koju uslugu Zahtevom koji će uputiti Kontakt centru JKP Šumadija Kragujevac.