Vesti

Novine i planovi u 2024. godini u Sektoru čistoće JKP Šumadija Kragujevac

O novimama u odvoženju komunalnog otpada u gradu i selima, situaciji na deponiji Jovanovac i planovima u 2024. godini, govorila je Marija Nikolić, rukovodilac Sektora čistoće u Javno komunalnom preduzeću Šumadija Kragujevac.

Količina prikupljenog komunalnog otpada (oko 200 tona na dnevnom nivou), iziskuje neophodnost zamene kontejnera na godišnjem nivou, istakla Marija Nikolić. Prošle godine su zamenjeni u prigradskim i seoskim naseljima, a planira se da ove godine pored kontejnera za odlaganje komunalnog otpada, budu zamenjene i posude za odlaganje ambalažnog otpada.  U planu je  postavljanje 24 polupodzemna kontejnera, koji su napravljeni tako da je  jedan deo  pod zemljom, a drugi deo, (oko 1,2m visine) nad zemljom. Zapremine su 5 kubika, a prilagođeni su i osobama sa invaliditetom da mogu lako da ih koriste. Nabavljena su spedijalna vozila za rukovanje, a dinamika pražnjenja zavisiće od brzine punjenja.

U daljem izlaganju Marija Nikolić je istakla da je veoma važno da građani pravilno selektuju ambalažni otpad (primarna selekcija) i da je neophodno odvojiti ga od komunalnog zato što JKP Šumadija u svom sklopu ima Službu reciklažnog centra, gde se vrši sekundarna selekcija otpada, radi daljeg otpremanja ka reciklerima.

Edukacija dece i odraslih na temu reciklaže i primarne selekcije otpada je veoma važna. U toku su radionice sa predškolcima na kojima naši mališani u interaktivnoj komunikaciji sa predavačima usvajaju znanja i inplementiraju ih u svojim porodicama. U planu su i radionice sa decom osnovnoškolskog i srednješkolskog uzrasta, jer je to najbolji način za podizanje ekološke svesti i sticanja novih navika kako bi sačuvali našu životnu sredinu.

U gradu i dalje postoji problem divljih deponija, iako je smanjen sa 14 na 9. Planira se video nadzor  koji će vršiti Komunalna inspekcija na više lokacija i koji je u sklopu projekta Ministarstva životne sredine.

Organizovano sakupljanje komunalnog otpada na seoskom području je započeto još 2011. godine formiranjem sabirnih mesta koja se određuju zajedno sa mesnim zajednicama i predstavnicima lokalne samouprave. Krajem prošle godine 52 kontejnera je postavljeno na tim sabornim mestima u različitim mesnim zajednicama.

Marija Nikolić je istakla da imamo dovoljno mehanizacije za sakupljanje otpada, a u planu je nabavka još dva vozila. Prvo je autopodizač za prevoz građevinskog otpada, takozvanih čamaca, a drugo vozilo je autosmećar sa nadgradnjom koji će biti korišćen za pražnjenje polupodzemnih kontejnera.

Problem deponije Jovanovac biće rešen kada se krene sa realizacijom projekta Vitlište. To bi trebao da bude regioalni centar za upravljanje otpadom. I druge opštine su potpisale sporazum sa gradom Kragujevcom o zajedničkom upravljanju otpadom.

Što se tiče ekološke slike grada Kragujevca i okline, Marija je izjavila da se vidi pomak. Ne samo da se građani pridružuju ekološkim akcijama koje organizuje JKP Šumadija Kragujevac, već ih i sami iniciraju. Možemo da primetimo organizovanu sadnju drveća, čišćenje zelenih površina, ili odlaganje tekstilnog otpada na označenim mestima.

Mala i srednja preduzeća su u obavezi da vode računa o ekologiji, a većina to i čini. Pristupili su nabavci posuda i primenjuju pravila primarne selekcije otpada, tako da se napredak primećuje. Svako pravno lice je dužno da obezbedi tipiziranu posudu u zavisnosti od kvadrature i delatnosti kojom se bavi. Prema tome se utvrđuje vrsta i broj posuda. Ukoliko nisu nabavili do sada, to mogu da učine podnošenjem Zahteva Korisničkom centru, e-mailom (Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.), ili na telefone 034/501-180; 501-181 i 060/234-10-50.