Vesti

JKP Šumadija Kragujevac zaključilo ugovore za nabavku novih kontejnera

U cilju poboljšanja kvaliteta pružanja komunalnih usluga  koje utiču na kvalitet života građana i čistiji grad, JKP Šumadija Kragujevac zaključilo je ugovore u vrednosti od 16 miliona dinara za nabavku novih kontejnera.

Dotrajali kontejneri biće zamenjeni novim, dok će jedan broj biti postavljen na novim lokacijama, a na osnovu do sada dostavljenih potreba Saveta mesnih zajednica čiju je opravdanost potvrdila nadležna služba. Tako će se u narednom periodu i na seoskom području povećati broj kontejnera.

Kako bi nivo higijene u blokovskim naseljima poput Mesne zajednice Aerodrom podigli na viši nivo, u planu za sledeću godinu je i izgradnja 20 polupodzemnih kontejnera u vrednosti od 14 miliona dinara. Jedan ovakav kontejner može da zameni 5 regularnih, a u planu je nabavka dela mehanizacije koja služi za podizanje ovih posuda.

Zamena dotrajalih, postavljanje novih i izgradnja polupodzemnih kontejnera jednim delom će doprineti da higijenu na teritoriji Kragujevca podignemo na viši nivo, ali postoji još jedan značajniji segment, doneta je Odlluka koja se  odnosi  na objekte koji se bave trgovinskom, odosno ugostiteljskom delatnošću.

Imajući u vidu da je po ovoj Odluci strogo zabranjeno bacanje otpada i ambalaže nastalih obavljanjem ovih delatnosti u posude koje koriste građani, vlasnici ugostiteljskih i trgovinskih objekata imaće obavezu da odrede lokacije za postavljanje određenog broja tipiziranih posuda kao i da zaključe ugovor sa JKP Šumadijom za odvoz otpada i ambalaže.  Investitori stambenih objekata u skladu sa lokacijskim uslovima potrebno je da obezbede posude za odvojeno sakupljanje  komunalnog i ambalažnog otpada.

S obzirom na to da se najveći broj prijava građana odnosi na prebrzo punjenje kontejnera, a da veliki broj trgovinskih i ugostiteljskih objekata, kao i investitora stambenih zgrada ne poštuju odredbe Odluke o održavanju čistoće, pomenutim pravnim subjektima biće upućeno obaveštenje i određen rok do kog mogu da se obrate JKP Šumadija Kragujevac radi zaključenja ugovora.

Grad Kragujevac poziva privredne subjekte da, ukoliko nisu to učinili do sada,  zaključe ugovor o održavanju čistoće sa JKP Šumadija Kragujevac. Oni koji već imaju zaključene ugovore, treba da se jave  preduzeću radi zaključivanja aneksa ugovora kojim se regulišu prava i obaveze ugovornih strana, a koja se pre svega odnose na utvrđivanje tačnog broja kontejnera prema normativima važećeg pravilnika, rekla je Maja Angelovska članica Gradskog veća za komunalne poslove.

Apelujemo na privredne subjekte da se jave JKP Šumadija Kragujevac u određenom vremenskom roku, kako grad Kragujevac, preko nadležnih organa ne bi bio u situaciji da preduzme mere inspekcijskog nadzora i kontrole komunalne policije.
Image