Vesti

JKP Šumadija Kragujevac spremno za zimsko održavanje puteva i ulica

Zimska služba održavanja JKP Šumadija Kragujevac spremna je za predstojeću zimsku sezonu koja počinje 15. novembra potvrđeno je na današnjoj smotri opreme i mehanizacije na kojoj su predstavljeni kapaciteti i resursi ove Službe.

Izvršene su sve neophodne pripreme za rad, urađen je kompletan remont i provera mehanizacije i opreme.

Za potrebe zimskog održavanja lokalnih puteva i gradskih ulica angažovano je 11 vozila i 8 radnih mašina, a u slučaju vanredne situacije u pripravnosti je i dodatna mehanizacija sa kamionima, građevinskim mašinama i ljudstvom.

Zimska služba održava oko 990 kilometara putne mreže na seoskom i gradskom području, u okviru koje je 185 gradskih ulica, od kojih su 136 ulica prvog i 49 ulica drugog prioriteta. Pored obezbeđivanja prohodnosti svih putnih pravaca i gradskih ulica uklanjanjem snega sa kolovoza i sprečavanja poledice na kolovozu, zadatak Službe je održavanje mostova, stepeništa, trotoara, pešačkih staza, trgova i platoa.

Za čišćenje gradskih ulica formirano je 5 ekipa po smeni, a za lokalne puteve 4 ekipe. Čišćenje saobraćajnica od snega i leda, ekipe vrše po zadatim i prethodno utvrđenim trasama i njihov rad je organizovan 24 časa uključujući dane vikenda, državne i verske praznike.
Na zalihama je obezbeđeno oko 2.600 tona rizle, 740 tona industrijske soli i 12.000 kilograma kalcijum hlorida za posipanje kolovoza. Ugovorena je nabavka 3.100 tona rizle, 2.500 tona industrijske soli i 10.000 tona kalcijum hlorida čija isporuka će se vršiti sukcesivno u zavisnosti od situacije na terenu i vremenskih uslova.

Smotri je prisustvovao gradonačelnik Nikola Dašić sa saradnicima, predstavnici nadležnih Uprava i direktor JKP Šumadija Kragujevac Marko Vujnović sa saradnicima.