Vesti

JKP Šumadija Kragujevac obeležilo Svetski dan hrane na pijaci Aerodrom

Tradicionalno, i ove godine JKP Šumadija Kragujevac u saradnji sa zakupcima tezgi i lokala na pijaci Aerodrom obeležilo je Svetski dan hrane.

Učešće u akciji uzeli su i učenici TUŠ „Toza Dragović“ koji su za posetioce pijace pripremali kačamak i palačinke, a zakupci su im donirali prehrambene namirnice koje će iskoristiti za pripremu obroka za đake škole u okviru praktičnog dela svoje nastave.

Pored učenika TUŠ „Toza Dragović“ podršku obeležavanju Svetskog dana hrane dali su i predstavnici Instituta za javno zdravlje, Doma zdravlja Kragujevac, Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika „Zastava“ Kragujevac, Apotekarske ustanove, Zavoda za stomatologiju, Crvenog krsta Kragujevac, ali i mališani iz PU „Aviončić“ i PU „Nada Naumović“ koji su maskirani u kostime voća i povrća izrazili svoja saznanja o značaju pravilne ishrane i hrane.

Svetski dan hrane obeležava se u preko 150 zemalja sveta, počev od 1981. godine, a u Srbiji se obeležava od 2001. godine.

Osnovni cilj obeležavanja Svetskog dana hrane je podizanje svesti i podsticanje osećaja lične i kolektivne odgovornosti, kao i da se probudi solidarnost i aktivizam kako kod pojedinca, tako i kod cele zajednice i društva u celini.

Ideal kome težimo je tzv. „održivi svet – održiva planeta“, svet u kome se svako broji i gde je svaki pojedninac podjednako važan. U skladu s tim je i slogan koji prati ovogodišnji Svetski dan hrane „Hrana je neophodna svima – niko ne sme biti zanemaren“.