Vesti

Svetski dan energetske efikasnosti

Svetski dan energetske efikasnosti obeležava se širom sveta od 5. marta 1998. godine, a nastao je kao inicijativa tokom Prvog međunarodnog skupa o energetskoj efikasnosti održanog u Austriji.

Energetska efikasnost podrazumeva racionalno korišćenje energije upotrebom energetski efikasnih uređaja, kao i uvođenje  određenih mera kako bi se smanjila potrošnja  energije na minimum, a da se pri tome ne naruši nivo komfora, ni efikasnost u obavljanju poslova. Veoma je važna realizacija  različitih projekata i konkretnih akcija u ovaoj oblasti u cilju podizanja svesti naših sugrađana.

JKP Šumadija Kragujevac je veoma aktivno u realizaciji ekoloških projekata, a jedan od njih je i izgradnja prve ekološke  garaže u Kragujevcu kojom danas upravlja. Objekat je energetski efikasnan, pa pored standardnih parking mesta poseduje i mesta za punjenje električnih automobila. Ekološka garaža je samoodrživa jer crpi energiju iz solarnih panela postavljenih na krovu objekta.

U narednih godinu dana JKP Šumadija Kragujevac planira da  kroz program javnog privatnog partnerstva izvršiti zamenu postojećih svetiljki sa led svetiljkama odgovarajuće snage, čime će se smanjiti potrošnja energije za oko 50%. Cilj je da našim primerom utičemo na sugrađane i pokažemo kako se kroz štednju u uvođenje energetski efikasnih rešenja može postići energetska efikasnost.

Image