Vesti

Led rasveta u Kragujevcu kroz program privatnog javnog partnerstva

 

Na temu rasvete na teritoriji grada Kragujevca, u emisiji Komunalni servis govorio je Aleksandar Nikolić, rukovodilac Službe javne rasvete.

U svom izlaganju, Nikolić se osvrnuo na rad Službe u 2023. godini, rekavši da je godina bila veoma burna, uspešna i radna u svakom pogledu. U samu 2023. godinu ušli smo sa merama štednje koje su počele još 1. septembra 2022. godine i trajale su do marta 2023. godine. Za to vreme zamenjen je minimalan broj sijalica u gradu i vršena su isključenja. Nakon tog perioda morali smo sve da vratimo u funkciju i krenemo i sa zamenom sijalica. U celoj 2023. godini zamenili smo preko 4.000 sijalica, od čega je 2.500 zamenjeno u gradskoj zoni, a 1.500 sijalica je zamenjeno u seoskom području. Pored toga, imali smo preko 1.000 intervencija za različite kvarove, a u julu mesecu, nakon oluje sve ekipe su bile na terenu i rešavale su kvarove i pokidane kablove. Trebalo je mesec dana  da rešimo situaciju na terenu zbog posledica oluje.

Postoje delovi grada u kojima ne postoji rasveta, a procedura  uvođenja  ulične rasvete je da  Mesna zajednica dostavi Zahtev Gradskoj upravi, a Gradska uprava kao naručilac posla daje nama naloge, ekipa izlazi na teren, utvrđuje se da li postoje mogućnosti za proširenje linije rasvete. Ukoliko ne postoje, tada mi podnosimo Zahtev Gradskoj upravi za investicije, ili Gradskoj upravi za komunalne poslove i u saradnji sa njima dostavljamo crtež gde nam je potrebno novo merno mesto.  Gradska uprava za investicije obezbedila je 19 novih mernih mesta, što nam je stvorilo uslove da na mnogim lokacijama proširimo linije javne rasvete.

Ukoliko se dogodi kvar, građani treba da znaju kako da prijave kvar. Veoma je bitno kada dobijemo zahtev od građana da znamo da li ne radi cela linija rasvete, jer se u tom slučaju vrši najava EPS distribuciji za pristup trafo stanici, jer postoji kvar u samoj trafo stanici, ili je  samo jedna sijalica u pitanju, kako bi smo znali koju ekipu da pošaljemo. Ako su u pitanju pojedinačne sijalice, čekamo 5 -10 prijavljenih, pa onda vršimo zamenu u okviru jednog naselja i tako dalje.

Nikolić je rekao da možemo da saopštimo građanima da je Grad u postupku javnog privatnog partnerstva, koje smo najavili prošlog puta u Komunalnom servisu,  ušao u završnu fazu. U postupku javnog privatnog partnerstva biće izvršena zamena postojećih svetiljki sa led svetiljkama odgovarajuće snage. U zavisnosti od kategorije puta i nekih  drugih parametrima, određuje se  tip svetiljke koja se postavlja. Predviđeno je i izmeštanje 520 trafo stanica u kojima postoji komanda za uključenje javne rasvete na druga mesta, što će veoma olakšati posao kako bi smo  odradili proveru, ili zamenu.  Sam merni uređaj za uključivanje javne rasvete neće biti u trafo stanicama, nego će biti ispred trafo stanica. Bezbednost zaposlenih koji rade na tim poslovima biće na višem nivou, zato što neće morati da ulaze u trafo stanice da rešavaju kvarove pod visokim naponom.

Aleksandar Nikolić je rekao da bi do polovine marta trebalo da se završi popisivanje sijaličnih mesta, nakon toga sledi izrada projektne dokumentacije i  postavljanje led svetiljki. Biće potrebno oko godinu dana da se izvrši zamena kompletne rasvete. Garantni rok trajanja svetiljki trebao bi da bude od 10 do 15 godina, u zavisnosti od tipa svetiljki. Kada se izvrši zamena i poslednjih svetiljki   ušteda u potrošnji električne energije će biti velika. Planira se da zamena počne od užeg gradskog jezgra, na dalje ka periferiji grada, čime će se puno olakšati posao ekipama na terenu, jer su veoma velike gužve u saobraćaju u centru grada, što našim ekipama otežava posao.

Što se tiče prioriteta, veoma se vodi računa o rasveti u blizini škola. Prva kragujevačka gimnazija osvetljena je spolja LED reflektorima, a vodi se računa i o obdaništima, univerzitetima, domovima zdravlja, kao i  drugih institucija koja je bitne za Kragujevac. Reflektotrima su osvetljeni i spomenici u Spomen parku „Kragujevački oktobar“.

O planovima za 2024. godinu, Nikolić je izjavio da su predviđena nova merna mesta u 19 mesnih zajednica na kojima postoji mogućnost da se  urade proširenja linije rasvete. U pitanju su: Opornica - Majnić, deo ulaska u Masloševo, Selište, Desimirovac na dve lokacije, Divostin, Korićani, Gornje Jarušice, Pajazitovo, Sugubina, Mala Vrbica...

Ukoliko se dogodi kvar, građani mogu da ga prijave Mesnoj zajednici, a Mesna zajednica treba da pošalje Zahtev Gradskoj upravi, koji naloge dostavljaju nama. Drugi način je da prijave Službi korisničkog centra u okviru JKP Šumadija Kragujevac, koja prosleđuje Službi javne rasvete i nakon toga ekipe izlaze na teren, utvrđuju i rešavaju problem. Svima je u interesu  da svuda imamo ispravnu javnu rasvetu.