Vesti

Komunalni servis: Naselje Vašarište uskoro u sistemu parkirališta

Kako treba da izgledaju parkinzi u gradu, gde treba da se parkiramo i о svemu ostalom što se tiče parkiranja i cena govorila je rukovodilac Sektora parkinga JKP Šumadija Kragujevac Dr Gordana Todorović u emisiji Komunalni servis.

Uvođenjem naplate i kontrole naplate u upravljanju parkiranja u naselju Aerodrom, rešili smo komunalni haos u ovom delu grada. Građani iz drugih naselja su uvideli prednosti upravljanja parkiranjem, odnosno naplate, kontrole, uvođenja zoniranja, režima parkiranja i slično. Nakon naselja Aerodrom, sledeće naselje u kome će se vršiti kontrola i naplata parkiranja biće Vašarište. Krajem prošle godine raspisan je javni poziv za studiju i zajedno sa Saobraćajnim fakultetom u Beogradu rade se analize i vrše se svi saobraćajno tehničiki poslovi koji su potrebni. Potrebno je da se pokaže isplativost i opravdanost celog projekta. Naselje Vašarište je staro naselje, koje sada ima potpuno novu sliku, drugačiju infrastrukturu, nove građevine, pa je potrebno uvesti takav režim parkiranja koji će zadovoljiti sve potrebe. Treba da se izmeni i Rešenje o parkiranju sa nadležnom Gradskom upravom, kao i da se podloge rekonstruišu, tamo gde nisu u adekvatnom stanju, da se uradi horizontalna i vertikalna signalizacija. Očekujemo da će sav posao biti završen do septembra. Stanari ovog naselja, kao i u svim onim naseljima koji budu ispunjavali uslove da poseduju stanarsku kartu, imaće apsolutno istu cenu kao što je imaju stanari u centru grada, na Bubnju, preko Lepenice, na Aerodromu itd. Za prvo vozilo cena je 300,00 dinara, a za drugo 600,00 dinara na mesečnom nivou,a plaćanje se može vršiti mesečno, tromesečno ili šestomesečno u zavisnosti od potreba građana.

Zoniranjem, ograničenjem parkiranja, ograničenjem za pojedine vrste vozila obezbeđuje se da u postojećim uslovima svi mogu da određeno vreme parkiraju na parking mestima.

Novina je i da se na zatvorenim parkiralištima, kao i na svim naplatnim mestima može platiti parking platnim karticama, pored uobičajenih načina SMS-om, ili kupovinom karte na trafici.

Realizacija „Scan-Car“ vozila ili „oka sokolovog“ je planirana za ovu godinu. Nabavljena su tri hibridna automobila „Toyote Cross“, tako da postoji ekološka i ekonomska opravdanost uvođenja ovih vozila. U toku je postupak nabavke hardversko softverskog rešenja, koje će ovo da prati. Očekuje se da će se na ovaj način rešiti problem u dinamičkom, stacionoarnom saobraćaju, a naročito u rešavanju komunalnog reda koji se odnosi na nepropisno parkirane automobile.

U okviru parking mesta koja se obeležavaju, naš Zakon određuje procentualno broj mesta predviđen za osobe sa invaliditetom. Gradska uprava izdaje Rešenje o određenom parking mestu sa vertikalnom signalizacijom, kao i Rešenje po kome osobe sa invaliditetom dobijaju nalepnicu koja im daje pravo da mogu da koriste ovu pogodnost na svim parkiralištima. To važi i za lica koja dolaze u Kragujevac, a imaju ovakvu nalepnicu.

Garaža u ulici Kneza Miloša radi veoma dobro, a preko dana je popunjena 60% - 70%. Takođe, imamo puno pretplatnika koji uzimaju mesečne pretplatne karte, a cena za ovu uslugu je 4.680,00 dinara. Vozilo je 24 časa pod video nadzorom, 24 časa su prisutni zaposelni u Sektoru parkinga, vozila su potpuno bezbedna i zaštićena od vremenskih nepogoda.

JKP Šumadija Kragujevac je uradilo projekat za montažnu garažu kod Zastavinog solitera, koji smo prezentovali gradu Kragujevcu. Uvek ima potreba za novim parking mestima, pa regulisanje stacionarnog saobraćaja treba da ide u pravcu izgradnje novih parking mesta. Reč je o montažno – demontažnim garažama koje mogu da se premeštaju sa lokacije na lokaciju i odlično su rešenje za ograničene kapacitete koje se tiču javnih površina na kojima mogu vozila da se parkiraju.

„Zastavin“ parking je parking najvećeg kapaciteta i sa najpovoljnijim cenama. Dnevna karta je samo 100,00 dinara, a mesečna karta je 1.500,00 dinara.

Dva „pauk“ vozila koja u ovom trenutku imamo nisu dovoljna da uklone sva nepropisno parkirana vozila u našem gradu. Takođe radimo i premeštanje vozila zbog nemogućnosti prilaza naših komunalnih službi šahtama, kontejnerima isl. Neregistrovani automobili takođe ne mogu da se parkiraju na javnim površinama, a građani ih mogu prijaviti na telefon 060 234 22 24.

Opšta dnevna karta u Kragujevcu košta 1.200,00 dinara. Ukoliko se korisnik odluči da plati u roku od 8 dana, iznos za plaćanje je 600,00 dinara. A ako se dogodi da korisnik pogrešno ukuca podatke dobiće opštu dnevnu kartu, jer nije registrovan u sistemu da je platio. U tom slučaju podnosi se reklamacija. Na osnovu Pravilnika o rešavanju reklamacija koji je napravljen sa udruženjem potrošača, ovakve greške koje korisnik napravi, kao i kašnjenje sa uplatom stanarske ili pretplatne karte uvažavaju se dva puta godišnje. Reklamacija se može izvršiti u roku od 30 dana od dobijanja opšte dnevne karte, na više načina - u našim poslovnicama u TPC Radnički, i na Aerodromu, kao i putem mejla, a komisija u roku od 8 dana obaveštava korisnike da li je reklamacija prihvaćena, ili ne.

Na posebnim parkiralištima cene su promenjene nakon nekoliko godina. Cena od 60,00 dinara po započetom satu sada je 70,00 dinara, a u javnoj garaži sa 50,00 dinara promenjena je na 60,00 dinara. Na opštim parkiralištima cene su ostale iste.