Vesti

Jesenje sređivanje grada i novine u Sektoru zelenila JKP Šumadija Kragujevac

Zaposleni u Sektoru zelenila JKP Šumadija svakodnevno izvode radove na podizanju i uređenju zelenih površina u gradu Kragujevcu koji su predviđeni Programom poslovanja za tekuću godinu.

Sezona košenja se produžila ove godine zbog ekstremnih vremenskih uslova u toku leta, pa se košenje u naseljima još uvek odvija, kao i na koritu reke Lepenice i u parkovima, istakla je Suzana Milojević Stojanović.

U ovo doba godine Spomen park „Kragujevački oktobar“ povodom manifestacije Veliki školski čas se intenzivno uređuje, kose se površine oko humki, sadi se cveće na predviđenim površinama, orezuje se šiblje i okopavaju ruže.

U centru grada, kao i u Velikom parku, prema kalendaru radova vrši se zamena sezonske rasade, sadi se cveće koje može da podnese niske temperature, a u maju naredne godine ponovo će se saditi letnja rasada. Sa prestankom vegetacije počinje orezivanje žive ograde, šiblja, drvoreda i drvorednih sadnica. Po opadanju lišća radiće se i orezivanje listopadnog drveća pomoću dizalice, kao i sakupljanje lišća sa zemlje, istakla je Suzana Milojević Stojanović.

Parkovi su posebna tema, u našem gradu ih ima dosta, ali je akcenat na Velikom parku. U dužem vremenskom periodu održavanje parkova se svodilo  na osnovno košenje ili sakupljanje lišća. Međutim, poslednjih nekoliko godina uložen je ogroman trud, posađene su velike sadnice drveća, uređene su cvetne površine i ružičnjaci. To je naišlo na veliko odobravanje kako naših sugrađana, tako i posetilaca iz drugih gradova, rekla je Biljana Tonić i naglasila da se i dalje susrećemo sa  problemom oštećenja biljaka i parkovskog mobilijara od strane nesavesnih građana. U cilju zaštite zelenih površina, razmišlja se i o formiranju parkova za pse, kao i izgradnji dečijih igrališta da bi se dobile nove forme za odmor, rekreaciju i šetanje kućnih ljubimaca.

U narednom periodu biće i novina u uređenju Velikog parka, naime postavljena je metalna konstrukcija – 17 lukova od ulaza u Veliki park do fontane i ozidane su betonske stope u koje će se ankerisati konstrukcija i nakon toga će uslediti sadnja ruža penjačica oko lukova.

Opšti je utisak da su svi zaposleni u Sektoru zelenila veoma predani poslu i da ljudi čine nezamenljiv faktor uspeha preduzeća.
Image