Vesti

Reciklaža stakla od značaja za zaštitu životne sredine

Staklo predstavlja materijal koji se 100% može reciklirati sa mogućim beskonačnim brojem krugova recikliranja. Recikliranjem jedne tone stakla štedi se oko 40% energije i 50% vode potrebne za proizvodnju nove staklene ambalaže, dok se zagađenje vazduha smanjuje za oko 20%. Osim što recikliranje stakla smanjuje troškove skladištenja otpada, utrošak prirodnih sirovina potrebnih za proizvodnju znatno je manji. Recikliranjem staklene ambalaže štedi se i do 40% energije, jer se topi na nižoj temperaturi od primarne.

Pre dve godine u Kragujevcu je postavljeno 120 kontejnera „zvona“ za sakupljanje staklene ambalaže u okviru projekta Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu sa ciljem da se stopa reciklaže stakla poveća za 20%, ali i da se reši problem prikupljanja i reciklaže staklene ambalaže.

U posude za sakupljanje staklene ambalaže mogu da se odlažu flaše i tegle, a sva sakupljena staklena ambalaža predaje se ovlašćenim operaterima na dalji tretman. Građani Kragujevca su pokazali veliko interesovanje o čemu svedoče i količine, jer od početka postavljanja „zvona“ prikupljenjo je više od 105 tona staklene ambalaže.

JKP Šumadija Kragujevac poziva sugrađane da i dalje nastave sa sakupljanjem i pravilnim odlaganjem staklene ambalaže, a u cilju čistije i zdravije životne sredine.
Image