Vesti

Preuzimanje električnog i elektronskog otpada za pravna i fizička lica

Javno komunalno preduzeće Šumadija Kragujevac po prijavama građana, svakog četvrtka organizuje i sprovodi otkup električnog i elektronskog otpada.

Radnim danom, fizička lica u periodu od 07:00 do 17:00 časova mogu da prijave  odnošenje nepotrebnih uređaja pozivom na brojeve telefona Korisničkog centra JKP Šumadija Kragujevac 034/501-180, 501-181 i 060/234-1050. Nakon ostavljanja opštih podataka (ime, prezime, kontakt telefon...), naše ekipe dolaze na kućnu adresu gde vrše merenje prijavljenog otpada i na osnovu utvrđene gramaže, novčana naknada za dotrajale uređaje isplaćuje se preko bankovnog (tekućeg) računa kako za pravna, tako i za fizička lica.

Pravna lica koja poseduju elektronski otpad dužna su da se registruju u Agenciji za zaštitu životne sredine i u dogovoru sa JKP Šumadija Kragujevac 48 sati pre preuzimanja treba da najave Ministarstvu za zaštitu životne sredine kretanje opasnog otpada, uz obavezno popunjavanje dokumenata, a JKP Šumadija svojim vozilom dolazi na adresu pravnog lica i uz Dokument o kretanju otpada preuzima isti.

Cena za otkup električnog, elektronskog otpada i akumulatora je 10,00 dinara po kilogramu, a cena za otkup uređaja za grejanje, malih kućnih aparata, monitora, LCD TV aparata, CRT opreme široke potrošnje za razonodu, medicinskih i pomoćnih aparata je 2,00 dinara po kilogramu. Za pravna i fizička lica važe iste cene, bez obzira na količinu.

Električni i elektronski otpad veoma su opasani po zdravlje ljudi, pa je neophodno   da se pravilno odlažu i recikliraju. Razvoj elektronske industrije doprineo je da  ova vrsta otpada bude najbrže rastući otpad na planeti, a reciklažom se postiže ne samno ušteda energije već i zaštita životne sredine.