Vesti

Obeležen Svetski dan hrane na pijaci Aerodrom

JKP Šumadija Kragujevac je i ove godine, četvrti put zaredom obeležilo Svetski dan hrane na pijaci Aerodrom.

Ovogodišnji Svetski dan hrane JKP Šumadija Kragujevac organizovalo je u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, Domom zdravlja Kragujevac, Crvenim krstom, Zavodom za stomatologiju i zakupcima tezgi i lokala koji su donirali prehrambene namirnice koje će biti dodeljene Crvenom krstu za potrebe narodne kuhinje.

Akciju je podržala i Maja Angelovska, članica Gradskog veća za komunalne delatnosti koja je istakla da je voda primarna tema ovogodišnjeg Svetskog dana hrane i da je osnovni cilj podizanje svesti o značaju vode i njene ugroženosti, ali i da se podstakne osećaj lične i kolektivne odgovornosti za očuvanje prirodnog resursa koji ima vitalnu ulogu za opstanak života na zemlji.

Institut za javno zdravlje se rado priključuje ovakvim aktivnostima i ovom prilikom smo našim sugrađanima obezbedili preventivne preglede merenja šećera u krvi i pritiska, ali i ukazali mališanima koliko je važno da se zdravo hrane, rekao je Miloš Radosavljević, koordinator za preventivne aktivnosti Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Učešće u organizaciji uzeli su i učenici TUŠ „Toza Dragović“ koji su za posetioce akcije pripremali palačinke, a mališani iz predškolskih ustanova „Aviončić“, „Akvica“ i „Poletarac“ su maskirani u kostime voća i povrća izveli mini program na temu pravilne ishrane i zdrave hrane.

Svetski dan hrane obeležava se u preko 150 zemalja sveta sa ciljem da se informiše najšira populacija, a posebno deca i mladi u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani.

Ovogodišnji Svetski dan hrane prati i slogan „Voda je život, voda je hrana – sačuvajmo svaku kap!” i za cilj ima da podstakne osećaj odgovornosti za opstanak vode na našoj planeti, pa samim tim i za opstanak svih nas. Stanovništvo se poziva da u ishrani koristi namirnice čija proizvodnja zahteva manju količinu vode, kao i da se u ishrani prednost da svežim neprerađenim namirnicama.