Vesti

Uklanjanje 12 deponija na teritoriji grada u okviru projekta „Za čistiji Kragujevac“

O projektu uklanjanja divljih deponija na teritoriji grada Kragujevca, ali i planovima u poslovanju Sektora čistoće u emisiji Komunalni servis Radio televizije Kragujevac govorila je Marija Nikolić, rukovodilac Sektora čistoće.

JKP Šumadija Kragujevac u okviru projekta „Za čistiji Kragujevac“ uklanja 12 deponija sa teritorije grada Kragujevca. Projekat finansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Grad Kragujevac. Opredeljeno je 12 lokacija na kojima se konstantno stvaraju divlje deponije, a na naš predlog Ministarstvo zaštite životne sredine će postaviti video nadzor, praćenje će biti u nadležnosti Komunalne inspekcije, dok su kaznene odredbe predviđene Odlukom o komunalnom redu. Prva lokacija na kojoj će biti postavljen video nadzor je ispod nadvožnjaka u ulici Jovana Ristića jer je to lokacija koju čistimo više puta u toku godine i gde se iznova stvara divlja deponija – istakla je Marija Nikolić.

Govoreći o pravilnom odlaganju i preuzimanju svih vrsta otpada, Marija Nikolić je istakla da mi organizovano sakupljamo otpad utvrđenom dinamikom. Što se tiče građevinskog otpada, on se odlaže u specijalizovane kontejnere „čamce“ i oni se mogu iznajmiti pozivom Korisničkog centra po ceni od 4.000 dinara za 24 sata. Kada je reč o kabastom otpadu, JKP Šumadija Kragujevac vrši besplatno preuzimanje istog po pozivu građana ili ukoliko se uoči ova vrsta otpada na terenu.

Posebnu vrstu predstavlja EE otpad koji je opasan i postoji zakonska procedura oko preuzimanja. Građani prijavljuju ovu vrstu otpada Korisničkom centru i u dogovoru sa nama se preuzimanje vrši svakog četvrtka, a novac za preuzeti otpad se građanima uplaćuje direktno na račune.

Kada govorimo o količinama sakupljenog otpada koji predajemo ovlašćenim reciklerima, vidi se značajan pomak u odnosu na ranije godine. U gradu je postavljeno 150 „zvona“ namenjenih sakupljanju staklene ambalaže, kao i 5 reciklomata za sakupljanje ambalažnog otpada i primetno je da građani sve više razvijaju svest o značaju pravilnog razvrstavanja ambalažnog otpada, rekla je Marija Nikolić.

Govoreći o tekućim poslovima u Sektoru čistoće, Marija Nikolić je istakla da se svakodnevno vrši pranje ulica u skladu sa planom i programom, a po  nalogu nadzornog organa. Osim pranja svakodnevno se ručno i mašinski obavlja čišćenje ulica, a pred početak grejne sezone pojačan je broj zahteva za dimničarskim uslugama. Svake godine vršimo zamenu dotrajalih kontejnera koji se svakodnevno prazne i brzo uništavaju, a u planu je i zamena dotrajalih metalnih i plastičnih kontejnera za ambalažni otpad.

U planu je i postavljanje polupodzemnih kontejnera za organizovano sakupljanje otpada. Ovi kontejneri zauzimaju manje javnu površinu, ali prvo je neophodno ispoštovati celu proceduru oko nabavke lokacijskih uslova, građevinske dozvole i izvođenja građevinskih radova nakon ćega će se pristupiti nabavci i postavljanju tih posuda zapremine 3 m3 i 5 m3. Postavljanje ovih kontejnera predstavlja idealno rešenje u blokovskim naseljima, a za pražnjenje te vrste kontejnera koristi se specijalizovano vozilo grajfer ili autosmećar sa nadogradnjom za pražnjenje.

Što se tiče deponije u Jovanovcu, na dnevnom nivou se odloži oko 200 tona komunalnog otpada. O zatvaranju, odnosno proširenju odlučuje nadležna Gradska uprava, a za formiranje regionalne centralne deponije nadležna je jedinica lokalne samouprave, rekla je Marija Nikolić.