Вести

Светски дан енергетске ефикасности

Светски дан енергетске ефикасности обележава се широм света од 5. марта 1998. године, а настао је као иницијатива током Првог међународног скупа о енергетској ефикасности одржаног у Аустрији.

Енергетска ефикасност подразумева рационално коришћење енергије уpoтребом енергетски ефикасних уређаја, као и увођење  одређених мера како би се смањила потрошња  енергије на минимум, а да се при томе не наруши ниво комфора, ни ефикасност у обављању послова. Веома је важна реализација  различитих пројеката и конкретних акција у оваој области у циљу подизања свести наших суграђана.

ЈКП Шумадија Крагујевац је веома активно у реализацији еколошких пројеката, а један од њих је и изградња прве еколошке  гараже у Крагујевцу којом данас управља. Објекат је енергетски ефикаснан, па поред стандардних паркинг места поседује и места за пуњење електричних аутомобила. Еколошка гаража је самоодржива јер црпи енергију из соларних панела постављених на крову објекта.

У наредних годину дана ЈКП Шумадија Крагујевац планира да  кроз програм јавног приватног партнерства извршити замену постојећих светиљки са лед светиљкама одговарајуће снаге, чиме ће се смањити потрошња енергије за око 50%. Циљ је да нашим примером утичемо на суграђане и покажемо како се кроз штедњу у увођење енергетски ефикасних решења може постићи енергетска ефикасност.

Image