Вести

Лед расвета у Крагујевцу кроз програм приватног јавног партнерства

На тему расвете на територији града Крагујевца, у емисији Комунални сервис говорио је Александар Николић, руководилац Службе јавне расвете.

У свом излагању, Николић се осврнуо на рад Службе у 2023. години, рекавши да је година била веома бурна, успешна и радна у сваком погледу. У саму 2023. годину ушли смо са мерама штедње које су почеле још 1. септембра 2022. године и трајале су до марта 2023. године. За то време замењен је минималан број сијалица у граду и вршена су искључења. Након тог периода морали смо све да вратимо у функцију и кренемо и са заменом сијалица. У целој 2023. години заменили смо преко 4.000 сијалица, од чега је 2.500 замењено у градској зони, а 1.500 сијалица је замењено у сеоском подручју. Поред тога, имали смо преко 1.000 интервенција за различите кварове, а у јулу месецу, након олује све екипе су биле на терену и решавале су кварове и покидане каблове. Требало је месец дана  да решимо ситуацију на терену због последица олује.

Постоје делови града у којима не постоји расвета, а процедура  увођења  уличне расвете је да  Месна заједница достави Захтев Градској управи, а Градска управа као наручилац посла даје нама налоге, екипа излази на терен, утврђује се да ли постоје могућности за проширење линије расвете. Уколико не постоје, тада ми подносимо Захтев Градској управи за инвестиције, или Градској управи за комуналне послове и у сарадњи са њима достављамо цртеж где нам је потребно ново мерно место.  Градска управа за инвестиције обезбедила је 19 нових мерних места, што нам је створило услове да на многим локацијама проширимо линије јавне расвете.

Уколико се догоди квар, грађани треба да знају како да пријаве квар. Веома је битно када добијемо захтев од грађана да знамо да ли не ради цела линија расвете, јер се у том случају врши најава ЕПС дистрибуцији за приступ трафо станици, јер постоји квар у самој трафо станици, или је  само једна сијалица у питању, како би смо знали коју екипу да пошаљемо. Ако су у питању појединачне сијалице, чекамо 5 -10 пријављених, па онда вршимо замену у оквиру једног насеља и тако даље.

Николић је рекао да можемо да саопштимо грађанима да је Град у поступку јавног приватног партнерства, које смо најавили прошлог пута у Комуналном сервису,  ушао у завршну фазу. У поступку јавног приватног партнерства биће извршена замена постојећих светиљки са лед светиљкама одговарајуће снаге. У зависности од категорије пута и неких  других параметрима, одређује се  тип светиљке која се поставља. Предвиђено је и измештање 520 трафо станица у којима постоји команда за укључење јавне расвете на друга места, што ће веома олакшати посао како би смо  одрадили проверу, или замену.  Сам мерни уређај за укључивање јавне расвете неће бити у трафо станицама, него ће бити испред трафо станица. Безбедност запослених који раде на тим пословима биће на вишем нивоу, зато што неће морати да улазе у трафо станице да решавају кварове под високим напоном.

Александар Николић је рекао да би до половине марта требало да се заврши пописивање сијаличних места, након тога следи израда пројектне документације и  постављање лед светиљки. Биће потребно око годину дана да се изврши замена комплетне расвете. Гарантни рок трајања светиљки требао би да буде од 10 до 15 година, у зависности од типа светиљки. Када се изврши замена и последњих светиљки   уштеда у потрошњи електричне енергије ће бити велика. Планира се да замена почне од ужег градског језгра, на даље ка периферији града, чиме ће се пуно олакшати посао екипама на терену, јер су веома велике гужве у саобраћају у центру града, што нашим екипама отежава посао.

Што се тиче приоритета, веома се води рачуна о расвети у близини школа. Прва крагујевачка гимназија осветљена је споља ЛЕД рефлекторима, а води се рачуна и о обдаништима, универзитетима, домовима здравља, као и  других институција која је битне за Крагујевац. Рефлектотрима су осветљени и споменици у Спомен парку „Крагујевачки октобар“.

О плановима за 2024. годину, Николић је изјавио да су предвиђена нова мерна места у 19 месних заједница на којима постоји могућност да се  ураде проширења линије расвете. У питању су: Опорница - Мајнић, део уласка у Маслошево, Селиште, Десимировац на две локације, Дивостин, Корићани, Горње Јарушице, Пајазитово, Сугубина, Мала Врбица...

Уколико се догоди квар, грађани могу да га пријаве Месној заједници, а Месна заједница треба да пошаље Захтев Градској управи, који налоге достављају нама. Други начин је да пријаве Служби корисничког центра у оквиру ЈКП Шумадија Крагујевац, која прослеђује Служби јавне расвете и након тога екипе излазе на терен, утврђују и решавају проблем. Свима је у интересу  да свуда имамо исправну јавну расвету.