Вести

Санација оштећених објеката и инфраструктуре је приоритет

Запослени у ЈКП Шумадија Крагујевац наставили су радове на санирању последица поплава у насељу Палилуле у Левачкој улици, коју су данас обишли министар за јавна улагања Марко Благојевић и градоначелник Никола Дашић.

Претходних неколико година од поплава 2014. године држава је преко Канцеларије за обнову а касније Канцеларије за јавна улагања уложила близу 20 милијарди динара у заштиту од поплава и то у радове на 786 локација у 98 локалних самоуправа. Захваљујући томе јесмо безбеднији али нам искуство из Крагујевца говори да и даље нисмо безбедни јер смо суочени са ризиком од све чешћих и далеко интензивнијих падавина него што је то био случај раније, казао је Марко Благојевић, министар за јавна улагања.

Урадићемо оно што сада можемо, а то је исплата помоћи за све оштећене и порушене стамбене објекте. Очекујем да ће помоћ почети да се исплаћује средином јула месеца. И оно што још можемо да урадимо јесте сређивање корита реке Лепенице на овом месту, како не би било изложено ризику од новог плављења, уложићемо новац између осталог и у превентивну инфраструктуру на овој и на другим деоницама у Крагујевцу – истакао је Благојевић.

Поред штете на путној инфраструктури улице, приликом поплаве страдала су и дворишта а оштећени су и објекти за становање.

Према речима градоначелника Николе Дашића, свакодневно су у овој улици али и на другим локацијма присутне све градске службе пре свега ЈКП Шумадија, ЈКП Водовод и канализација али и остали органи који могу да помогну. Левачка и околне улице су претрпеле највећу штету јер је читав крај био поплављен неких педесетак кућа. Велико је задовољство што ће држава упутити помоћ. Веома је важно да подсетимо да уколико неко није пријавио штету на свом објекту да то изврши у општини или позивом бројa 034/505 800 како би комисија изашла на терен да утврди тачно категорију штете према којој ће се помоћ исплаћивати – поручио је Дашић.