Вести

Зеленило интензивно ради на јесењем уређењу града

Октобар је месец када се креће са припремним радовима и радовима на свим пољима јесењег уређења зелених површина у граду Крагујевцу. У Комуналном сервису о томе је говорила Сузана Милојевић Стојановић, представница Сектора зеленила.

У овом периоду саде се одређене врсте цветних биљака тзв. јесење, или зимско цвеће. Захваљујући својој одређеној физиологији, способно је да расте и развија се и на ниским температурама. То су неке врсте љубичица, дан и ноћ, то су врсте миозотиса, (споменка), врста белиса (ситне беле раде). У овом периоду сади се око 3.200m2 цветних површина, у самом граду, неким насељима, у Великом парку, а један део цветних површина се ради у оквиру хумки у Спомен парку Шумарице.

Када наступи касна јесен саде се дрворедне саднице, четинари и врсте нижих лишћара. За ову годину је планирана садња 450 комада садница лишћара, које ће се својом висином уклопити у постојеће дрвореде. У току јесени се орезују стабла по приоритетима, а на нивоу Града постоји и комисија која процењује да ли неко стабло треба сећи, или не.

Такође, Сектор зеленила обавља редове на кошењу, при чему се користе машине које могу да косе и сакупљају покошену траву и опало лишће, што веома олакшава посао. Жива ограда се орезује готово читаве године, изузетак су дани када наступе јаки мразеви.

Интензивирани су радови на територији Спомен парка. Коси се прилазни део, Десанкин венац, око хумке V3, oко Јеврејског споменика, споменика Чика Мате, Словачког гробља и припрема се земља за јесењу садњу.

Запослени у Сектору зеленила у зимском периоду обављају послове отклањања снега са улица, тргова, степеништа, надвожњака и сличних површина. Радове прате камиони који потпомажи да се посао брже заврши.

На питање водитељке да ли је струка агронома предузећа задовољна уређеним површинама у граду, Сузана Милојевић Стојановић је одговорила да су задовољни, али да увек треба настојати да се буде бољи. Највише пажње се поклања цветним површинама, јер су оне најлепше, што изискује да се повремено земљишни супстрат замени или обогати. Данас се све више сади хибридно цвеће које тражи одређене услове. Земља на којој се сади мора да буде квалитетна, да се третира квалитетним ђубривима, да се залива редовно, чак и када је мраз, или пада киша. Све је ово процес, што се више улаже, биљке нам више врате.