Вести

Радови на уређењу платоа испред зграде Градске управе

У току су радови на новом пројекту уређења зелених површина испред зграде Градске управе које изводи Сектор зеленила ЈКП Шумадија Крагујевац.

Идеја да се овај зелени простор реконструише и естетски оплемени новим биљкама у области хортикултуре настала је ове године.

У Крагујевцу смо почетком септембра ове године имали прилику да под покровитељством амбасаде Краљевине Холандије у оквиру пројекта „Зелени градови Србије“ угостимо кластер холандских компанија из ове области. Као што знамо, главни лидер у области хортикултуре је Краљевина Холандије. Том приликом смо сазнали много из области иновација и нових технологија када је у питању озелењавање јавних површина у градовима. Данас имамо прилику да овде, на платоу испред зграде  Градске управе видимо да су нека усвојена знања нашла своју примену, изјавила је Данка Андоновски, члан Комисије за привреду, развој, инвестиције, урбанизам и планирање Привременог органа Града Крагујевца и додала да су - Две главне теме у које се инвестира када је у питању урбано живљење – одржива урбана мобилност и озелењавање.

У оквиру новог пројекта, на зеленом простору од око 4 200 м2 урађено је 80% радова који су планирани. Половина површина је под травом, па је било неопходно затравити новом количином постојеће површине које су биле оштећене, изгажене и суве.

Урађена је једна врста солитерне садње у складу са природним начином и обликом уређења, што подразумева најпре садњу високих биљака четинара, топијара, спиралних и стубастих хамеципариса. 
Биљана Тонић, руководилац надзора и одржавања паркова у Сектору зеленила ЈКП Шумадија Крагујевац, изјавила је да смо за садњу употребили биљке које овде могу да опстану дуже време. Покушали смо да одрадимо нове углове, да озеленимо новим декоративним биљкама - стубастим, спиралним тујама, листопадним четинарима и лишћарима, а у задњем делу који је покривка за ту зелену површину планирана је садња перена и постављање малча и белих облутака камена да употпуне лепоту парка.

Поред реконструкције разноврсног цветног засада, простор дуж стазе која води до зграде Градске управе оплемењен  је расадом лаванде.

Садњом веће количине биљака и цвећа, побољшавамо микроклиму и утичемо на стварање кисеоника који је неопходан за живот.