Вести

Примарна селекција отпада од великог значаја за очување животне средине

Грађани Крагујевца све више врше примарну селекцију отпада што се види по количинама сакупљеног амбалажног отпада које се сваке године увећавају, а то је показатељ да развијамо еколошку свест код наших суграђана, рекла је Марија Николић, руководилац Сектора чистоће ЈКП Шумадија Крагујевац, гостујући у емисији Мозаик Радио телевизије Крагујевац.

Примарна селекција подразумева да се сав амбалажни отпад (пластичне и стаклене флаше, тегле, лименке, папирна амбалажа) одлаже у посебне пластичне контејнере који су видно обележени на многим локацијама у граду – зелени или са поклопцима у црвеној, жутој и плавој боји. Посебну пажњу поклањамо и одлагању стаклене амбалаже. Током 2021. године на територији града постављено је 120 звона за прикупљање стаклене амбалаже. Првих годину дана од постављања дуплирана је количина прикупљење стаклене амбалаже, а с обзиром да је стакло материјал који може небројено пута да се рециклира, од велике је важности да су се акцији прикључили и угоститељски објекти.

Николић је подсетила да ЈКП Шумадија врши и бесплатне акције уклањања кабастог отпада, а ова акција се спроводи током целе године. Уколико наши суграђани врше грађевинске радове у својим домаћинствима, омогућили смо им изнајмљивање посуда – тзв „чамаца“ за одлагање отпада на 24 сата. Потребно је да позову Кориснички центар на бројеве телефона 501-180 и 501-181, а наше екипе довозе на адресу и сутрадан врше преузимање ове врсте отпада, по цени од 3.000 динара.

Говорећи о количинама сакупљеног отпада на годишњем нивоу, Николић је казала да ЈКП Шумадија прикупи око 55.000 тона комуналног отпада који се одложи на депонију Јовановац и око 1.200 тона секундарних сировина које се предају овлашћеним оператерима на даљи третман.

Колико је важно развити свест суграђана о значају рециклаже, говори и податак да већ годинама спроводимо едукативне радионице у предшколским установама на територији града о примарној селецији отпада, како бисмо код најмлађих суграђана од најранијег детињства развијали еколошку свест о значају очувања животне средине и важности правилног одлагања отпада, закључује Марија Николић.
Image