Вести

Отпад из Чачка не угрожава животну средину у Крагујевцу

О отпаду из Чачка који се депонује последњих 15 – ак дана на депонији у Јовановцу говорио је Марко Вујновић, директор ЈКП Шумадија Крагујевац у емисији „Разговор с поводом“

Депонија у Јовановцу је у жижи јавности из више разлога, али највише због тога што се комунални отпад из Чачка депонује у Крагујевцу. Отпад из Чачка по Уговору се и даље прима и то ће бити до краја ове недеље, што се поклапа са почетком рада регионалне депоније „Дубоко“, где град Чачак иначе одлаже комунални отпад.

Пре три месеца догодио се пожар на регионалној депонији „Дубоко“, на којој се депонује смеће из девет општина из тог региона. Након пожара било је немогуће ускладиштити комунални отпад и примити га од општина које имају уговор са формираном регионалном депонијом „Дубоко“. Град Чачак се обратио општинама Кнић и Краљево и пуна два месеца испоручивао, односно депоновао комунални отпад на њиховој депонији. Када имате регионалну депонију, у обавези сте као општина да имате и трансферну станицу где се одлаже комунални отпад, одакле после путује на регионалму депонију. У једном тренутку дошло је до загушења те трансферне станице и град Чачак је дошао у велики проблем, након чега се обратио молбом граду Крагујевцу за помоћ, што је сасвим у реду. Уговор са Градом је потписан на двадесетак дана, колико је било прогнозирано да се регионална депонија Дубоко ревитализује и почне са радом. Она је добила дозволу и очекујемо да ће почети са радом до краја недеље, рекао је Марко Вујновић.

До сада је из Чачка депоновано 1.600 тона комуналног отпада, што је поређења ради, дневна количина отпада која се одвезе на депонију Јовановац са територије Крагујевца. Возила комуналног предузећа из Чачка довозе отпад о свом трошку. Код нас се врши пријем, преглед и мерење тог отпада. Сектор чистоће има комплетну статистику пријема, како отпада који се довози из Чачка, тако и било ког другог отпада који се депонује на нашој депонији.

Такође, нема разлога за забринутост због евентуалних штетних последица по животну средину, јер постоји процедура како се отпад депонује, преслојава, организује. Води се рачуна о његовом стању на депонији, која је под сталним надзором запоселних у Сектору чистоћа и нема бојазни да ће доћи до стварања било каквих негативних ефеката.

Солидарност између општина је веома важна, наиме градови Чачак, Сомбор и Ариље, 2015. године, када је град Крагујевац био у великом проблему због дотрајале механизације, без које није било могуће обављати регуларно уређење комуналног реда, највише у смислу одвожења, односно пријема комуналног отпада, позајмили су нама део своје механизације, а у својим градовима наставили су организовано да сакупљају комунални отпад без оптерећења. Нама су помогли да успоставимо комунални ред. Након тога, 2017. године град Крагујевац је набавио 13 возила која су ушла у редовне активности са динамиком уклањања комуналног отпада.

Наша возила се редовно сервисирају и одржавају, а слободна возила користимо када нека возила која већ имамо у нашем возном парку испадну из система. Међутим, уколико дође до неких проблема у неком другом граду, ми ћемо покушати да се организујемо тако да грађани Крагујевца немају никаквих проблема и не примете да неко возило недостаје, односно да је замењено другим у вршењу такве услуге, образложио је Марко Вујновић у емисији „Разговор с поводом.“