Вести

У Ботаничкој башти додељена повеља „Крагујевачки слез“

За најупечатљивији допринос заштите и унапређењу животне средине на територији града Крагујевца у протеклој години, у Ботаничкој башти Природно математичког факултета Универзитета у Крагујевцу, у суботу 25. маја 2024. године, додељене су повеља и захвалнице „Крагујевачки слез“.

Признање „Крагујевачки слез“ настало је на иницијативу Удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ“ и Природно математичког факултета Универзитета у Крагујевцу, као званичног партнера, а у оквиру пројекта „Екологија Крагујевац“ којим се од 2022. године представљају сви пројекти из области заштите животне средине које суфинансира град Крагујевац.

Овогодишњи добитник повеље је ОШ „Трећи крагујевачки батаљон“, у чије име је повељу примио директор школе Слободан Живановић а захвалнице су припале Првој техничкој школи за награђени рад ученика „Није компот, него компост“ у чије име је захвалницу примио професор Велимир Дуканац, затим Друга крагујевачка гимназија у чије име је захвалницу примио професор биологије Никола Петковић, а за Удружење „Екомар“ захвалницу је примила Марија Симић Савић.

Као представник Града, окупљенима се обратио члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине Стефан Никезић, истичући да му је част што већ две године учествује у додели признања као члан жирија.

Радимо на подизању свести код најмлађих генерација. ЈКП Шумадија Крагујевац је тако оформило едукативни тим који децу предшколског узраста учи колико је битно водити рачуна о заштити животне средине како бисмо сви живели у лепшем окружењу. Надам се да је ова награда ветар у леђа наставницима и професорима, они су најважнија карика јер нашу децу уче како да се понашају и чувају свој град, рекао је Стефан Никезић.

Продекан за наставу Природно математичког факултета, професор Др Милан Ковачевић поручио је да је пружање доприноса очувању животне средине и екологије дуг свих суграђана према млађим генерацијама које треба да се угледају на нас и сличне акције.

Представник иницијатора Дејан Милошевић најавио је наставак дружења током лета како бисмо обележили 150 година од открића Крагујевачког слеза.