Вести

Комунални сервис: Нове цене паркирања од 01. септембра

О паркиралиштима у граду, о ценама, о гаражи, о могућностима да нађемо неки новији, једноставнији простор за паркирање говорила је Др Гордана Тодоровић, Извршна директорка организационе целине „Паркинг“ у емисији Комунални сервис.

Повећање цена од 27% односи се само на услуге које се тичу општих паркиралишта, док је на посебним паркиралиштима увећање око 14%. У јавној гаражи су цене изједначене са ценама на посебним паркиралиштима, иако су услови далеко бољи и функционалнији за коришћење. Константно повећање трошкова обављања саме услуге утицало је на повећање цена, а циљ предузећа је да обезбеди одрживе приходе, како би се покрили сви расходи предузећа и омогућило једно одрживо, позитивно пословање, да би услуге које вршимо остале на постојећем нивоу. Што се тиче услуга уклањања непрописно паркираних аутомобила, оне су и даље на нивоу одлуке Владе Републике Србије из 2009. године.

Први сат паркирања у нултој зони на општим паркиралиштима кошта 70,00 динара, а други 140,00 динара. У овој зони паркирање је могуће само 2 сата, након чега корисници морају да напусте нулту зону. На 8 посебних паркиралиштима у нултој зони грађани могу неограничено да се паркирају. У првој зони цена сата је 60,00 динара, а у другој 50,00 динара. Могуће је купити дневне карте које важе тог дана. Оне су такође линеарно повећане.

Веома је интересантан паркинг код „Заставиног сата“ где целодневно паркирање износи 150,00 динара. Капацитет паркинга је 264 места, а налази се само 200 метара од центра града. Претходна црена од 100,00 динара је била потпуно неекономска за вршење услуга. На овом паркиралишту постоји могућност куповне и месечне карте.

Промениће се и цене станарских карата. За прво возило плаћаће се 500,00 динара, а за друго 1.000,00 динара. Са овим ценама Крагујевац је, поред Београда најјефтинији град иако они имају 30.000 паркинг места и доста мањи број станара у односу на паркинг места. Ми у овом тренутку расолажемо са 6.200 паркинг места и 5.800 станарских у просеку (не узимају сви сваког месеца станарске карте).

Према извештају саобраћајене полиције у Крагујевцу од почетка 2024. године имамо 20.000 нових, регистрованих аутомобила у граду, тако да је неопходно тажити решења како би инфраструктура града могла да прими толики број аутомобила. Размишља се о изградњи гаража, један од предлога је изградња монтажне гараже код Заставиног солитера, а разматра се и локација код Скупштине града, подземна гаража. Јавна гаража у Крагујевцу је једна од савременијих и модернијих, уједно и најбезбеднијих места за паркирање аутомобила. Ради 24/7, 365 дана у години, покривена је видео надзором, а возила су заштићена и од времендких непогода. Има и могућност сопственог напајања електричном енергијом.

У насељу Вашариште налазе се екипе Сектора нискоградње, након што је Саобраћајни факултет Београд израдио анализу и студију оправданости, која је показала да је оправдано да се уђе у наплату и контролу наплате у овом делу града. У току је реконструкција површина за 700 паркинг места, након чега ће се вршити обележавање, постављање саобраћајне сигнализације. По завршетку овог посла ући ће се у наплату и контролу наплате, а грађани ће бити обавештени на време о овом послу. Овај простор ће припасти зони 1.

Процедура за добијање повлашћене станарске карте је да лице које захтева повлашћену станарску карту има адресу у личној карти за зону наплате и да исту адресу има у саобраћајној дозволи. Закон о безбедности саобраћаја обавезује да се у свим документима у којима је уписана адреса, мора промненити у року од 15 дана од датума промене у личној карти.

Око 400 особа са инвалидитетом по добијању Решења о степену инвалидитета добија и налепнице које су у обавези да ставе на своје аутомобиле. Ове особе могу да се паркирају на територији града Крагујевца на свим општим паркиралиштима у граду, не само на обележеним. На посебним паркиралиштима, као и у гаражи постоје обележена места за особе са инвалидитетом.

Свим корисницима паркинг услуга омогућено је да могу ревностно да плате услуге да неби дошли у ситуацију да буду утужени и слично. На свим нашим посебним паркиралиштима, у јавној гаражи, као и на депоу наше услуге могу да се плате и платним картицама. Наши суграђани могу да добију више информација о томе на сајту предузећа.

План је, да се након уређења паркинга у насељу Вашариште, уреде и паркинзи у насељу Ердоглија, у Централној радионици, Багремару и свуда где постоје паркинзи који су у јавној својини града Крагујевца и који могу да буду нашем предузећу дати на управљање.

На крају излагања Др Гордана Тодоровић апеловала је да паркинг места користимо на тај начин да се не паркирамо непрописно, да не правимо гужве у саобраћају и да не ометамо друге учеснике.