Вести

У Акваријуму Института за биологију и екологију ПМФ-а ЈКП Шумадија Крагујевац обележило Светски дан заштите животне средине

Уручењем награда најуспешнијим ученицима четвртог разреда основних школа на ликовном конкурсу „Нека планета процвета“ који је расписало ЈКП Шумадија Крагујевац и посетом Акваријуму Института за биологију и екологију ПМФ-а, данас је обележен Светски дан животне средине у Крагујевцу.

Од 17 пристиглих радова изабрана су три најлепша. Прво место и наградни ваучер књижаре Мост, у вредности од 5.000,00 динара, као и комплет књига сабраних дела Радоја Домановића, припали су Јулији Марковић, ученици ОШ „Мирко Јовановић“, по оцени стручне комисије и пратилаца на Инстаграму. Другу награду - књигу Грађење Крагујевца, аутора Верољуба Трифуновића, освојила је Дина Величковић, ученица ОШ „Драгиша Михаиловић“, док је трећа награда – књига Родослов Обреновића, припала Дуњи Петровић, ученици ОШ „21. октобар“. Књиге за прво, друго и треће место поклонила је Установа културе „Кораци“. За све финалисте Институт за биологију и екологију ПМФ-а организовао је посету Акваријуму и поклонио „Блуе Пасс” пропусницу.

Милица Радовић, сликарка и председник комисије на конкурсу за ликовне радове, истакла је да је додела награда на ликовном конкурсу леп начин да се обележи Светски дан животне средине кроз уметност. Јер деца док цртају и док се баве уметношћу посматрају природу, уче од природе, упознају природу, а што је више упознају то је више воле. Одабрали смо победнички рад који је најбоље сликарски, ликовно и идејно решен. Али оно са чим би деца требало да оду са ове манифестације је то да је највећа награда за све њих здрава природа.

Циљ ликовног конкурса био је да малишани четвртог разреда различитим ликовним техникама прикажу како они виде лепоту наше планете Земље.

Акваријум Института за биологију и екологију ПМФ-а у Крагујевцу је са задовољством узео учешће у акцији коју је организовало ЈКП Шумадија због најмлађих суграђана, јер је очување животне средине јако важно за будуће генерације. Акваријум је део института који се бави очувањем вода, тако да су водени екосистеми, поготово слатководни екосистеми најосетљивији и најугроженији екосистеми на планети. Ово је почетак низа заједничких акција са ЈКП Шумадија које ћемо спровести у наредном периоду, а које ће имати један велики значај за подизање еколошке свести код најмлађих, а онда и код свих осталих да будемо свесни важности вода за све нас - рекао је Др Владица Симић, редовни професор на Институту за биологију и екологију ПМФ-а и управник Центра за рибарство и конзервацију копнених вода Акваријума.

ЈКП Шумадија Крагујевац је друштвено одговорна компанија која током године прати све значајне еколошке датуме. Кроз овакве акције које организујемо желимо да скренемо пажњу широј јавности, а посебно млађим суграђанима, колико је важно да сачувамо све природне драгоцености наше планете и да утичемо на стварање здравије и чистије животне средине, јер планета Земља је једино место које имамо. Деца су кроз ликовне радове послала важну поруку поводом обележавања Светског дана заштите животне средине – казала је Ирена Величковић, у име организатора ЈКП Шумадија Крагујевац.

Светски дан заштите животне средине 5. јун важан је еколошки датум који се обележава у више од 100 земаља у свету. Има за циљ да кроз разне активности и кампање укаже на бројне еколошке проблеме данашњице које треба решавати како бисмо допринели очувању наше планете.