Вести

Комунални сервис: Насеље Вашариште ускоро у систему паркиралишта

Како треба да изгледају паркинзи у граду, где треба да се паркирамо и о свему осталом што се тиче паркирања и цена говорила је руководилац Сектора паркинга ЈКП Шумадија Крагујевац Др Гордана Тодоровић у емисији Комунални сервис.

Увођењем наплате и контроле наплате у управљању паркирања у насељу Аеродром, решили смо комунални хаос у овом делу града. Грађани из других насеља су увидели предности управљања паркирањем, односно наплате, контроле, увођења зонирања, режима паркирања и слично. Након насеља Аеродром, следеће насеље у коме ће се вршити контрола и наплата паркирања биће Вашариште. Крајем прошле године расписан је јавни позив за студију и заједно са Саобраћајним факултетом у Београду раде се анализе и врше се сви саобраћајно техничики послови који су потребни. Потребно је да се покаже исплативост и оправданост целог пројекта. Насеље Вашариште је старо насеље, које сада има потпуно нову слику, другачију инфраструктуру, нове грађевине, па је потребно увести такав режим паркирања који ће задовољити све потребе. Треба да се измени и Решење о паркирању са надлежном Градском управом, као и да се подлоге реконструишу, тамо где нису у адекватном стању, да се уради хоризонтална и вертикална сигнализација. Очекујемо да ће сав посао бити завршен до септембра. Станари овог насеља, као и у свим оним насељима који буду испуњавали услове да поседују станарску карту, имаће апсолутно исту цену као што је имају станари у центру града, на Бубњу, преко Лепенице, на Аеродрому итд. За прво возило цена је 300,00 динара, а за друго 600,00 динара на месечном нивоу,а плаћање се може вршити месечно, тромесечно или шестомесечно у зависности од потреба грађана.

Зонирањем, ограничењем паркирања, ограничењем за поједине врсте возила обезбеђује се да у постојећим условима сви могу да одређено време паркирају на паркинг местима.

Новина је и да се на затвореним паркиралиштима, као и на свим наплатним местима може платити паркинг платним картицама, поред уобичајених начина СМС-ом, или куповином карте на трафици.

Реализација „Scan-Car“ возила или „ока соколовог“ је планирана за ову годину. Набављена су три хибридна аутомобила „Toyote Cross“, тако да постоји еколошка и економска оправданост увођења ових возила. У току је поступак набавке хардверско софтверског решења, које ће ово да прати. Очекује се да ће се на овај начин решити проблем у динамичком, стационоарном саобраћају, а нарочито у решавању комуналног реда који се односи на непрописно паркиране аутомобиле.

У оквиру паркинг места која се обележавају, наш Закон одређује процентуално број места предвиђен за особе са инвалидитетом. Градска управа издаје Решење о одређеном паркинг месту са вертикалном сигнализацијом, као и Решење по коме особе са инвалидитетом добијају налепницу која им даје право да могу да користе ову погодност на свим паркиралиштима. То важи и за лица која долазе у Крагујевац, а имају овакву налепницу.

Гаража у улици Кнеза Милоша ради веома добро, а преко дана је попуњена 60% - 70%. Такође, имамо пуно претплатника који узимају месечне претплатне карте, а цена за ову услугу је 4.680,00 динара. Возило је 24 часа под видео надзором, 24 часа су присутни запоселни у Сектору паркинга, возила су потпуно безбедна и заштићена од временских непогода.

ЈКП Шумадија Крагујевац је урадило пројекат за монтажну гаражу код Заставиног солитера, који смо презентовали граду Крагујевцу. Увек има потреба за новим паркинг местима, па регулисање стационарног саобраћаја треба да иде у правцу изградње нових паркинг места. Реч је о монтажно – демонтажним гаражама које могу да се премештају са локације на локацију и одлично су решење за ограничене капацитете које се тичу јавних површина на којима могу возила да се паркирају.

„Заставин“ паркинг је паркинг највећег капацитета и са најповољнијим ценама. Дневна карта је само 100,00 динара, а месечна карта је 1.500,00 динара.

Два „паук“ возила која у овом тренутку имамо нису довољна да уклоне сва непрописно паркирана возила у нашем граду. Такође радимо и премештање возила због немогућности прилаза наших комуналних служби шахтама, контејнерима исл. Нерегистровани аутомобили такође не могу да се паркирају на јавним површинама, а грађани их могу пријавити на телефон 060 234 22 24.

Општа дневна карта у Крагујевцу кошта 1.200,00 динара. Уколико се корисник одлучи да плати у року од 8 дана, износ за плаћање је 600,00 динара. А ако се догоди да корисник погрешно укуца податке добиће општу дневну карту, јер није регистрован у систему да је платио. У том случају подноси се рекламација. На основу Правилника о решавању рекламација који је направљен са удружењем потрошача, овакве грешке које корисник направи, као и кашњење са уплатом станарске или претплатне карте уважавају се два пута годишње. Рекламација се може извршити у року од 30 дана од добијања опште дневне карте, на више начина - у нашим пословницама у ТПЦ Раднички, и на Аеродрому, као и путем мејла, а комисија у року од 8 дана обавештава кориснике да ли је рекламација прихваћена, или не.

На посебним паркиралиштима цене су промењене након неколико година. Цена од 60,00 динара по започетом сату сада је 70,00 динара, а у јавној гаражи са 50,00 динара промењена је на 60,00 динара. На општим паркиралиштима цене су остале исте.