Вести

Повољни услови за прво кошење зелених површина

О томе како ће изгледати зелене површине у граду и какве су новине планиране у 2024. години, говорила је Сузана Милојевић Стојановић, представница Сектора зеленила ЈКП Шумадија Крагујевац.

Клима се јако променила задњих неколико година, па је и ове године вегетација кренула пре времена. Почело је кошење у Великом парку, на површинама око језера Бубањ, око хале Језеро, аутобуске станице и дела Лепеничког булевара. Кошење се врши оном динамиком којом захтевају услови на терену.

Такође, почело је и орезивање стабала, а стабла чије гране имају склоност ка паду могу се орезивати и у току вегетације. Пре одређеног временског периода посетила нас је стручна екипа са Шумарског факултета, прегледани су паркови, при чему је утврђено да у нашим парковима постоје стабла која су заражена одређеним инсектима и болестима у почетној фази, тако да се још не предузимају мере заштите. У средини  у којој су биљке изложене аерозагађењу животни век им је краћи него онима које су засађене у природним условима. У периоду од новембра 2023. године до данас замењено је 350 дрворедних садница по насељима и при томе је засађено 17 различитих  врста биљака.

Од улаза у Велики парк до фонтане постављено је 17 металних лукова који чине конструкцију за руже пузавице, посађене поред лукова. Уз адекватну негу, прихрану и различитим мерама заштите брзо ће почети да расту и за две до три године можемо да добијемо пун ефекат ружа у пуном цвату.

У наредном периоду планирамо да освежимо чесму у горњем делу Великог парка, неким мозаиком живахних боја и цветним детаљима. Наставиће се са одржавањем постојећег парковског мобилијара као и до сада.

Актуелна је и садња цветница. Велики број посађен је у октобру, то су двогодишње јесење биљке и по својој природи подносе хладно време, а на пролеће зимску расаду мењамо летњом, која опет траје до првих мразева. Засађене биљке се одржавају,прихрањују, поливају. Сектор зеленила је добио машину – поливачицу, са капацитетом од 800 литара. Једна особа вози и управља, а може да полива биљке које се налазе на земљи, али и на висинама. Програмира се количина воде која излази кроз покретну „туш руку“. У те канистере могу да се додају средства за прихрану и заштиту, тако да се трострука операција обавља у једном походу. У претходном периоду набављен је трактор са прикључном машином „таруп руком“ који веома помаже у уређивању путева на прилазу граду и у сеоским срединама. Трактор има још један додатак – предњу косачицу која се користи за кошење великих површина. Зановљене су и нове моторне тестере, ефес уређаји, а у функцији су и моторне, самоходне косачице мали трактори, рајдери, две Јапанске машине куботе,  како би запосленима у Сектору зеленила посао био што више био олакшан.

У свом излагању Сузана Милојевић Стојановић је објаснила процедуру приликом сече стабала на јавној површини. Уколико је стабло у лошем стању, или уколико крошња смета кабловима од струје, такву ситуацију треба пријавити Контакт центру ЈКП Шумадија Крагујевац, оставити своје податке, адресу, након чега ће екипа Сектора зеленила изаћи на терен и проценити да ли стабло треба и колико да се ореже . Уколико постоји потреба да се одсече здраво стабло, подноси се Захтев надлежној комисији у Скупштини града која броји више чланова и која процењује да ли стабло смета, угрожава објекте, прилазе итд.

Веома је важно да грађани знају да је за уређење јавних површина потребна сагласност не само Сектора зеленила, него и Службе надзора у Скупштини града, а ако се ради о приватним површинама, власници тих површина могу да затраже било коју услугу Захтевом који ће упутити Контакт центру ЈКП Шумадија Крагујевац.