Вести

Новине у оквиру пословања Сектора Паркинг ЈКП Шумадија Крагујевац

О новинама у оквиру пословања Сектора Паркинг ЈКП Шумадија Крагујевац  у емисији „Комунални сервис“ говорила је др Гордана Тодоровић руководилац Сектора паркинг.
 
Новине се првенствено односе на сервис на  сајту нашег предузећа на коме  суграђани могу да провере своје опште дневне карте.Укуцавањем регистарских таблица, на том сервису могу да провере сва своја задужења за неплаћене опште дневне карте. Дуг могу платити електронски, чак и помоћу  QR cod – а. Да подсетимо грађане, да општу дневну карту, која иначе кошта 1.200,00 динара могу да уплате по повлашћеној цени од 600,00 динара у року од 8 дана. Осим у нашим пословницама, или уплатама у пошти то могу да ураде и путем СМС броја 8345 који аутоматски препознаје рок доспећа опште дневне карте. Уколико су доспела потраживања нешто већа, ако постоји неколико неплаћених дневних карти,  неплаћена задужења за паук возило, или  за посебна паркиралишта, постоји могућност да се  у нашем предузећу склопи репрограм.
 
Новине се односе и на начин плаћања.  Што се тиче Посебних паркиралишта, последњих месеци смо на свим наплатним местима, наплатним кућицама, јавној гаражи, као и код уклањања непрописно паркираних возила, увели пост терминале што значи да се ова услуга може платити и платним картицама. Станарске карте, осим у пословницама могу се платити и електронским путем. Станари су наша најзаштићенија категорија корисника и са ценом од 300 динара за месечну станарску карту смо међу Градовима где је ова цена најнижа у Србији.
 
Презагушени смо саобраћајем, виши стандард доноси већи број аутомобила, који  нису луксуз, већ потреба. Неопходно је обезбедити  више простора за паркирање, нова паркинг места, а будућност видимо и у изградњи вишеетажних паркинг гаража, тако да се наша размишљања и планови крећу у том правцу. Израђен је пројекат за вишеетажну монтажну гаражу код Заставиног солитера.
 
Имамо позитивна искуства са јавном гаражом у улици Кнеза Милоша, чија је попуњеност око 80%. Овом приликом апелујемо на наше суграђане да паркирају своја возила у јавној гаражи, како због нижих цена, тако и због безбедности возила – покривена је камерама, а радно време је 24/7. Наплата се врши по започетом сату, а број сати је неограничен. Цена је 50,00 динара по започетом сату, дневна карта је 750,00 динара, а за 3900,00 динара грађани имају неограничено паркирање за месец дана.
 
Наша политика је да растеретимо центар града, јер тиме не растерећујемо само статички саобраћај, већ и динамички, чекања да се пронађе слободно паркинг место, избегавамо гужве у саобраћају. Набавили смо нове приказиваче слободних паркинг места за сва  Посебна паркиралишта и њихово постављање је у току. Препоручујемо паркиралиште „Трг тополиваца“ са веома популарним ценама, дневна карта је 100,00 динара, а месечна 1500,00 динара.
 
Водитељка је констатовала да је веома запажено уређење и реконструкција паркинг простора у претходне две године у насељу Аеродром где је коловоз био доста оштећен. Урађен је техничко саобраћајни пројекат, при чему смо добили преко 2.000 нових општих паркинг места и Посебно аркиралиште Тржница Ареродром, чиме су решени бројни комунални проблеми на задовољство грађана Крагујевца.
 
Др Гордана Тодоровић изјавила је да ћемо све паркинг просторе реконструисати по приоритетима. Почели смо са паркингом код Робне куће, па смо уредили паркинг на Аеродрому, израђена је пројектна документација за реконструкцију паркинга иза зграде Суда и очекујемо да ће овај простор у наредном периоду добити потпуно нов изглед.
Што се паук возила тиче, имамо два возила која раде у две смене. Функционишу по стандардној процедури, као и до сада. Сва возила која се налазе на јавним површинама супротно одредбама Закона о безбедности саобраћаја, по налогу овлашћених лица уклањамо и одвозимо на Депо. Што се  тиче цена одвожења  непрописно паркираних возила пауком  оне су  у складу са Одлуком  Владе Републике Србије која је на снази су од 2009. године.
 
У даљем наставку емисије било је речи о „оку соколовом“. То су у ствари scan car возила са мобилним видео надзором за препознавање регистарских таблица. Овим системом  се ефикасније  контролише наплата паркинга за возила која су прописно паркирана, као и ефикасније уочавање непрописно паркираних возила за потребе Комуналне милиције. У складу са Одлуком Скупштине града, са применом ћемо почети 01. јуна 2024. године. Набављена су три хибридна возила toyota cross. Сада смо у фази набавке софтвера и хардвера, такође припремамо обимну  документацију. У сврху аутоматизације, потребно је да Систем поседује прецизни просторни модел саобраћајне инфраструктуре, укључујући јавне паркинг зоне са тачним географским позицијама. Након тога следи фаза интеграције, тестирања, фаза обуке запослених...
 
Сектор Паркинг ЈКП Шумадија Крагујевац уводиће нова паркинг места у систем наплате и контроле, као и све новине у складу са потребама наших суграђана и развојном политиком Града Крагујевца.