Вести

Зелена Србија у Крагујевцу

У оквиру пројекта "Зелена Србија" на језеру Бубањ засађене су саднице белог јасена. Прве четири од укупно двадесет садница засадили су представници града Радомир Ерић и Стефан Јовановић, директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије Слађан Велинов и Каирул Тазрил Тармизи, шеф мисије Малезије.

Град Крагујевац је мапиран као један од градова за реализацију значајних пројеката заштите животне средине ”Зелена Србија”. Веома је битно да превентивно делујемо и бринемо о природном окружењу које је од великог значаја за здравље и квалитет живота људи. Надам се да ће овакве кампање и акције подићи свест људи да брину о животној средини за будуће генерације али и за нас данас, јер је оцењен као веома сврсисходан, рекао је Стефан Јовановић, помоћник градоначелника.

У оквиру пројекта "Зелена Србија" већ другу годину заредом се у десет градова и општина организује пошумљавање и обнављање екофонда Србије како бисмо допринели очувању планете за будуће генерације. Повезивање државних институција, локалних самоуправа са најбољим праксама пријатељских земаља кроз низ еколошких активности пројектом дајемо пример и показујемо да смо одговорни према природи која нас окружује, рекао је  Слађан Велинов директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије. За две године, пројекат је реализован у 18 градова Србије и сигурни смо да ће стабла белог јасена оплеменити сваки од градова и допринети здравијој и лепшој животној средини града Крагујевца.

Пројекат је до сада реализован уз сарадњу са бројним амбасадама у Србији, а подршку акцији садње дрвећа у Крагујевцу пружила је Амбасада Малезије.

Партнери овогодишње кампање су Јавно предузеће Војводинашуме, ОТП банка Србије, компаније Лидл и Теленор, а ЈКП Шумадија Крагујевац пружило је подршку овом пројекту у виду садње донираних садница.