Вести

У Ботаничкој башти обележен Светски дан заштите животне средине

Уручењем награда најуспешнијим ученицима другог разреда основних школа на ликовном конкурсу „Цртам, бојим шарам – здраву планету стварам!“ и едукативним излетом у Спомен парку Крагујевачки октобар и Ботаничкој башти, данас је обележен Светски дан заштите животне средине у Крагујевцу.

Од 15 пристиглих радова изабрана су три најлепша. Прво место и наградни ваучер књижаре Мост, у вредности од 5.000 динара, припало је Павлу Недељковићу, ученику ОШ „Трећи крагујевачки батаљон“, по оцени стручне комисије. Другу награду, ваучер књижаре Вулкан, у вредности од 3.000 динара, освојила је Нађа Станојевић, ученица ОШ „Доситеј Обрадовић“, док је трећа награда – књига Зелена планета књижаре Лагуна, припала Урошу Стојановићу, ученику ОШ „Јован Поповић“.

Дарко Гавриловић, галериста и председник комисије на конкурсу за ликовне радове, истакао је да су школе комисији доста олакшале у избору радова јер су преходно извршиле предселекцију и послале по један најбољи цртеж. Одлучили смо да треће место заузме рад са највише гласова публике, друго место је естетски најбољи, док је првопласирани рад заиста био другачији од осталих јер је половина слике црно бела, а друга колоритна, шарена и заиста има лепу поруку. 

Циљ ликовног конкурса био је да малишани првог и другог разреда различитим ликовним техникама изразе свој таленат и прикажу начин на који они доживљавају планету Земљу.

ГТО Крагујевац је са задовољством узела учешће у акцији коју је организовало ЈКП Шумадија због најмлађих суграђана, како бисмо сутра добили генерације које су еколошки освешћене. Данас се налазимо у непроцењивим оазама које поседује наш град управо због тога што желимо да пошаљемо поруку да сви морамо поштовати еколошке и принципе заштите животне средине - рекао је Бојан Павловић, директор ГТО Крагујевац и подсетио да је Србија  недавно постала чланица Глобалног савета за одрживи туризам како би се туристичке дестинације развијале тако да поштују принцип заштите животне средине. 

ЈКП Шумадија Крагујевац често спроводи активности којима жели да утиче на стварање здравије и чистије планете. Овог пута са нашим млађим суграђанима желели смо да покажемо колико је важно да сачувамо благодети природе за будуће генерације. Деца су показала своје умеће кроз ликовне радове и послала важну поруку поводом обележавања Светског дана заштите животне средине – казала је Катарина Ђоковић, у име организатора ЈКП Шумадија и додала да је за победнике ликовног конкурса, као и за одељење првопласираног, организован едукативни излет у сарадњи са Градском туристичком организацијом и Ботаничком баштом Института за биологију и екологију ПМФ-а у Крагујевцу.

Светски дан заштите животне средине је дан који се обележава у целом свету сваког 5.јуна кроз разне активности и кампање, са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине.