Вести

Рециклажом до вожње

Снажном подршком привреде и локалне заједнице, заживео јединствен пројекат за примарну селекцију отпада

Крагујевац, 13. април, 2021 - Постављањем пет машина за прикупљање стаклене амбалаже, ПЕТ пластике, лименки и Тетра Пак амбалаже, у Крагујевцу је званично започета реализација пројекта „Рециклажом до вожње“. У питању је јединствена иницијатива реализована у сарадњи ЈКП Шумадија Крагујевац, оператера амбалажног отпада Секопак и компанија Coca-cola HBC, Апатинске пиварa и Тетра Пака. Пројекат огромног потенцијала за имплементацију и у другим локалним заједницама, системом награђивања мотивише грађане да учествују у процесу примарне селекције отпада.

Захваљујући пројекту „Рециклажом до вожње“, грађани Крагујевца биће у прилици да за активно учешће у правилном одлагању амбалажног отпада буду награђени средствима која могу употребити за коришћење услуга јавног превоза у граду и мобилне телефоније. Примарни циљ свакако је ефикаснији рад на сакупљању амбалажног отпада, подизање нивоа свести и едукација грађана о значају заштите природе и рециклаже.  

Идеја да се за правилно одлагање отпада грађани Крагујевца награде финансијским средствима на картици за градски превоз и мобилну телефонију, првобитно је потекла из ЈКП Шумадија Крагујевац које је својевремено инсталирало једну машину за сакупљање пластичних и стаклених флаша, као и лименки. 

„Град Крагујевац који жели статус „Зеленог града“ у потпуности је свестан значаја ефикасног система управљања отпадом и важности пројеката који се баве питањима рециклаже. Градоначалник Никола Дашић и читав његов тим желе да промене еколошку слику града Крагујевца реализацијом бројних пројеката. У наредном периоду приоритет нам је решавање бројних проблема попут квалитета ваздуха, заштите природе и пречишћавање отпадних вода.“, изјавио је Стефан Никезић, члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине. 

Дугогодишња успешна сарадња ЈКП Шумадија Крагујевац и компаније Секопак на пољу управљања амбалажним отпадом и едукације грађана о рециклажи крунисана је пројектом „Рециклажом до вожње“.    

„Грађани Крагујевца ће поред поред ПЕТ пластике, АЛ лименки и стаклене амбалаже уз помоћ нових машина моћи да рециклирају и Тетра Пак амбалажу. Како би подржали грађане Крагујевца, Секопак је у партнерству са својим оснивачима који су препознали значај пројекта, компанијама Coca-cola HBC Србија, Апатинска пивара и Тетра Пак, обезбедио још пет додатних машина распоређених на прометним локацијама по граду: испред Месне заједнице Станово, Медицинске школе „Сестре Нинковић“, као и испред пијаца “Аеродром”,“Бубањ” и “Бресница“, изјавила је генерална директорка Секопака Виолета Белановић Кокир.

ЈКП Шумадија Крагујевац је током 2020. године у циљу унапређења и развоја својих услуга поставило први рецикломат - паметну машину за прикупљање и сортирање амбалажног отпада који има могућност препознавања различитих типова отпада, његово прихватање и складиштење, вредновање и упис новчаног износа предате амбалаже у персонализоване и неперсонализоване еКГ картице.

Компанија Globaltel доо, као један од спонзора, препознала је позитивне ефекте оваквог начина сакупљања и разврставања амбалажног отпада, па је житељима Крагујевца омогућен и додатан мобилни интернет за повезивање еКГ картице и Globaltel мобилног броја. Грађани Крагујевца су показали велико интересовање за оваквом врстом одлагања амбалажног отпада, па се надамо да ћемо их, постављањем још пет оваквих машина, додатно мотивисати да на правилан начин врше примарну селекцију и разврставање амбалажног отпада. Такође, велику захвалност дугујемо и компанијама Coca-Cola HBC Србија, Апатинска пивара и Тетра Пак што су препознале значај пилот-пројекта и одлучиле да улажу у његов развој“, истакао је Немања Димитријевић директор ЈКП Шумадија Крагујевац.

Одржива амбалажа и ефикасно управљање амбалажним отпадом већ дуги низ година главне су теме компаније Coca-Cola HBC Србија.

 „Непрестано преиспитујемо свој утицај на природу, али и могућности за унапређење пословних процеса како би обезбедили одрживу будућност компаније, али и заједнице у којој живимо и радимо. Улажемо финансијска средства, интернационално знање и вишегодишње искуство како би подржали различите иницијативе са циљем унапређења постојећег система за прикупљање амбалажног отпада. Управо смо тако препознали и пројекат „Рециклажом до вожње“ као мали, али значајан корак ка ефикаснијем систему за руковођењем отпадом. Посебно бих овом приликом желео да се захвалим грађанима Крагујевца који су протекле године, користећи ову машину,  показали личну одговорност и својим понашањем постали, надам се, инспирација и другим градовима широм Србије“, поручио је Светослав Атанасов, генерални директор компаније Coca-Cola HBC Србија. 

Подршку пројекту за који верује да има потенцијал да заживи и у другим градовима Србије, пружила је и Апатинска пивара.  

“Развој система сакупљања амбалажног отпада је један од националних приоритета и приоритета Апатинске пиваре. Деценијама уназад иницирамо и реализујемо пројекте у циљу смањења амбалажног отпада, попут пројекта “Рециклирајте и ви”. Данас је сарадња приватног и јавног сектора, уз подршку СЕКОПАК-а, резултирала још једним сјајним пројектом који на креативан начин анимира и едукује грађане Крагујевца да сортирају отпад и одлажу га на прави начин. Верујем да је ово само почетак и да ћемо поред ових пет, имати велики број машина за одлагање амбалажног отпада широм Србије. Апатинска пивара са другим одговорним компанијама ће бити увек ту да покаже пример и подржи пројекте попут пројекта “Рециклажом до вожње”. Јер ова вожња је одговорна и у правом смеру!”, каже Игор Вукашиновић, генерални директор Апатинске пиваре. 

Како бисмо достигли стандарде ЕУ у домену заштите животне средине, предстоји још пуно посла. Компанија Тетра Пак ипак верује да заједничким радом и добрим иницијативама, можемо пружити позитиван пример и мотивисати друге на акцију.

„Одржива будућност један је од стубова стратегије компаније Тетра Пак. Унапређење рециклаже амбалажног отпада саставни је део овог нашег опредељења, и у том смислу веома смо активни у заједницама у којима смо присутни, кроз промоцију и константна унапређења одговорног понашања произвођача, потрошача и заједница. Велико нам је задовољство што, заједно са партнерима из индустрије и Секопаком, водећим оператером за прикупљање отпада у Србији, овога пута имамо прилику да додатно подржимо грађане Крагујевца на путу очувања животне средине и достизања статуса Зеленог града у будућности. Верујемо да на тај начин наше обећање, да ’Штитимо што је добро’, заједно кроз постојећа партнерства која су кључ заједничког успеха, додатно доприноси квалитету живота на локалном нивоу,“ изјавио је овим поводом Драган Рајковић, регионални директор за одрживи развој за Европу и централну Азију компаније Тетра Пак

Интересовање грађана да све активније учествују у пројектима који се тичу заштите животне средине охрабрује, јер говори у прилог да је свест о значају одговорнијег односа према природи и ресурсима значајно виша. Истовремено, уз подршку институција и привреде и иновативне пројекте попут „Рециклажом до вожње“, подизање стандарда у области животне средине све је видљивије, а приближавање ЕУ све извесније.