О раду градских пијаца, али и о плановима за рад реновиране зелене пијаце „Центар“ у Комуналном сервису Радио телевизије Крагујевац говорио је Дарко Зечевић, извршни директор услуга ЈКП Шумадија Крагујевац.
Реновирана пијаца “Центар“ пружа прилику да се уведу неке нове услуге, да се унапреди рад пијаце, али и да купцима пружимо један потпуно другачији ужитак куповине. Реконструкцијом смо добили потпуно нов изглед пијаце, са наткривеним тезгама и хигијеном на високом нивоу. Направили смо концепт где наши суграђани на једном месту могу да пазаре све што им је потребно. За сваки локал одређено је шта закупци могу обављати од делатности. У два локала окренута према Малом парку предвиђено је обављање угоститељске делатности. Један је већ издат и за неких месец и по дана очекујемо да се среди и почне са радом. Што се тиче локала који су окренути ка пијачном делу, планирано је да ту буду месаре или рибарнице. Центарлни део тржнице замишљен је тренутно да се ту одржавају разне промоције деликатесних и гастрономских производа, вина, да буде садржајно. Крагуј базар фест је био прилика да видимо да ли овај концепт може да заживи – истакао је Зечевић.
Говорећи о Крагуј базар фесту, Зечевић је рекао, да је та манифестација постала значајна не само за наше предузеће, већ и за читав град о чему говори и чињеница да се за сваки базар тражи место више. До сада се базар одвијао само у спољашњем делу, али отварањем Тржнице базар се сели и у унутрашњост објекта. Оно што потврђује успех ове манифестације су задовољни посетиоци и излагачи који базар виде као добру прилику за представљање својих производа.
Пијаца на Аеродрому добро функционише. Доста је закупаца и на тезгама и у локалима, око пијаце су постављени полуподземни контејнери што је у великој мери утицало на изглед саме пијаце и одржавање хигијене. Што се тиче мањих пијаца, попут оних на Бубњу и у Бресници понуда на њима варира у зависности од сезоне. Контролу исправности намирница на свим пијацама редовно контролише Институт за јавно здравље на месечном нивоу. Свакодневно се врши контрола санитарне хигијене на пијацама, а уколико се установи да неки производи нису исправни за употребу закупцима се забрањује даља продаја до доношења доказа о исправности исте – рекао је Зечевић.
Тренутно нам је фокус да вратимо и закупце и посетиоце на зелену пијацу „Центар“ како би заживела и добила форму какву заслужује. Са отварањем угоститељских објеката надамо се да ће читав овај простор бити место окупљања Крагујевчана. Радимо на томе да се додају и нови садржаји, али и да понуда у локалима у надземном и подземном делу објекта буде разноврсна и другачија чиме би се цео комплекс осавременио.