Вести

Учешће ЈКП Шумадија Крагујевац на завршној конференцији пројекта поводом оснивања Регионалног центра за циркуларну економију

Дана 25.септембра 2024.године представњен је пројекат „Оснивање регионалног центра за циркуларну економију“, који је реализовала Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља уз финансијску подршку Републике Чешке. Циљ пројекта је Оснивање регионалног центра за циркуларну економију у оквиру Бизнис иновационог центра. Сврха Центра је промоција принципа циркуларне економије и јачање капацитета кључних актера са територије Града Крагујевца за транзицију са линеарне на циркуларну економију.

Основни бенефит циркуларне економије огледа се у редукцији црпљења природних ресурса, односно њихова замена „секундарним сировинама“ као инпутима у производним процесима. На тај начин отпад више не представља потенцијални извор загађења, већ корисну сировину за производњу. Овакво пословање обезбеђује примену основног природног закона да материја нити настаје нити нестаје, већ само кружи у различитим облицима. Тиме се ствара окружење за постизање одрживог развоја, чиме се редукују негативни утицаји на животну средину и здравље људи.

На конференцији је одржана панел дискусија на тему „Заједнички кораци ка циркуларној економији: партнерством до одрживе будућности“. Учесници панела су Миодраг Глишчевић – програмски директор за урбаниразвој, животну средину и комуналне делатности, СКГО, Немања Лојаница – ванредни професор, Центар за зелену економију и представница ЈКП Шумадија Крагујевац, Марија Николић.

На панелу је представљен систем организованог сакупљања отпада на територији Града Крагујевца, као и процес примарне сепарације отпада, које врши ЈКП Шумадија. Презентовани су примери принципа циркуларне економије који се примењују у пословању предузећа, као и едукативне активности које запослени предузећа спроводе ради подизања еколошке свести суграђана и упознавања са појмовима рециклаже и циркуларне економије.

Принцип циркуларне економије омогућава рационалније коришћење онога што нам природа пружа, у циљу остављања чистије и здравије животне средине будућим нараштајима.

Image