Вести

Други Крагуј базар фест одржан у Крагујевцу

О томе колико је први Крагуј базар фест био успешан у Крагујевцу и да ли је наишао на интересовање Крагујевчана, као и о реализацији другог Крагуј базар феста говорио је Небојша Видовић, руководилац Сектора пијаца гостујући у емисији „Комунални сервис“ Радио телевизије Крагујевац.

Идеја организовања пијачног базар феста настала је још 2018. године, по узору на Београд, али тада није постојао адекватан простор на коме би се базар одржао у Крагујевцу. Отварањем новог пијачног платоа створили су се услови да се организује. У овај пројекат смо ушли са ентузијазмом и са жељом да направимо нешто лепо за свој град. Идеја је била да посетиоци уз дружење и разговор, дегустирају разноврсне производе и пића и уживају у музици рок бенда и D.J.-a – истакао је Видовић.

Крагуј базар фест је настао као резултат заједничког рада многобројних служби у Јавно комуналном предузећу Шумадија. Поред пијачне управе и маркетинга у припреми манифестације и праћењу догађаја учествовале су и службе паркинг сервиса, јавне хигијене, обезбеђења, јавне расвете и друге. Први базар је настао као жеља да се Крагујевцу понуди нешто другачије на пијаци, један урбани догађај са разноврсним производима који привлаче пажњу посетиоцима.

Идеја је да пијачни базар постане једна традиционална манифестација која ће се одигравати четири пута годишње. Први Крагуј базар фест одржан је у јуну месецу, а други у петак 20. септембра у периоду од 18.00 до 24.00 часа.

Концепт је следећи: пијаца се затвара са радом у 14 часова, наша Служба хигијене од 14 до 16 часова обавља чишћење простора, од 16.00 до 18.00 часова је улазак и смештај излагача. Приступ пијаци се обезбеђује из улица Вука Карџића и Црвеног барјака, као и паркинг за све учеснике базара. У 18.00 часова почиње манифестација уз музички програм D.J.-a и рок бенда. У децембру планирамо да направимо још једну манифестацију – новогодишњи Крагуј базар фест са још неким новинама.

Маркетинг се потрудио да на инстаграму покрене налог @kragujbazarfest, са сликама и подацима о излагачима који можете запратити.

ЈКП Шумадија Крагујевац у оквиру Сектора пијаца води рачуна о осам пијаца у граду.

Пијаца Центар је велика пијаца. Комплетно уређење објекта и околног простора очекујемо до пролећа 2025. године – додао је Видовић.

Према анализи коју смо на почетку године спровели на пијаци Центар, дошли смо до закључка да нису попуњени сви капацитети тезги. Схватили смо да је потребно да повећамо број посетилаца централне пијаце, као и да радимо на промоцији саме пијачне делатности. Да би се повећала посета потребно је још доста садржаја, као што су рибарнице и месаре што ће бити обезбеђено завршетком комплекса.

Да би се неко пријавио да продаје производе на пијацама, мора да буде регистрован као пољопривредно газдинство, СТР или СЗР. Цене закупа тезги и квита нису се мењале од 2022. године.

Зелена пијаца у тржници Аеродром и мала пијаца Бубањ раде одлично. Ердоглијска пијаца је специфична. Ради се о делу града који јесте богат али објекат није на прометном делу улице. Највећа посећеност је током викенда.

Шарена пијаца је карактеристична. Свако ко продаје на овој пијаци у обавези је да буде у систему АПР-а. Закупце заступа Независни синдикат. Шарена пијаца ради одлично.

На Кванташкој пијаци се продају искључиво пољопривредни производи. Она ће ове године због најављеног лепог времена радити до краја октобра пуним капацитетом.

На пијацама које продају производе врше се редовне контроле исправности намирница од стране фитосанитарне инспекције. Узима се велики број узорака и спроводе се анализе. Ова инспекција ради по програму Европске уније уз наменско трошење средстава и у обавези је да изврши велики број анализа. Током топлих дана имали смо посету и пољопривредне инспекције, то је државна инспекција која је контролисала сир, кајмак и друге производе. Поред тога, потписан је уговор са Градом у вези контроле исправности намирница које се продају на Крагујевачким пијацама од стране Института за јавно здравље Крагујевац. То је дугогодишња сарадња, где се сваког месеца ради одређени број анализа. Независно од тога увели смо још један вид анализе, контролу бриса радних површина млечних витрина како би заштитили здравље наших суграђана.

ЈКП Шумадија Крагујевац је у обавези да објекте пијаце на којима се продају производи одржава у што бољем стању. Трудимо се да створимо повољније услове како за закупце тако и за посетиоце наших пијаца.