Вести

Комунални отпад из Чачка биће депонован у Јовановац само неколико дана

Депоновање комуналног отпада из Чачка на сметлиште у Јовановцу, трајаће свега неколико дана, а не 20 колико је првобитно предвиђено, јер регионална депонија „Дубоко“ полако почиње са пријемом отпада, рекао је Марко Вујновић, директор ЈКП Шумадија Крагујевац у емисији Комунални сервис Радио телевизије Крагујевац. Солидарност са добро познатим проблемом који Чачак има са својом депонијом „Дубоко“ већ су показали Краљево и Кнић, али због пренатрпаности њихових трансферних станица, град Крагујевац је изашао у сусрет и помогао комшијама у невољи. Количина комуналног отпада која се из Чачка депонује на градско сметлиште у Крагујевцу није велика. Тачно је да се и Крагујевац суочава са изазовима у управљању отпадом, али смо још увек у далеко бољој ситуацији него Чачак. Солидарност и међусобна помоћ су кључни за превазилажење ових ситуација, казао је Марко Вујновић.

Што се тиче редовних активности на реализацији поверених послова нашем предузећу и поред отежаних услова рада на терену због екстремно високих дневних температура успевамо да завршимо све задатке који су пред нас постављени. Заиста је напорно за колеге који су цео дан на отвореном из сектора нискоградње, сигнализације и јавне расвете, паркинг сервиса, гробља, као и чистоће који раде у три смене. Трудимо се максимално да радницима на неки начин изађемо у сусрет било освежењем или померањем радног времена када су нејврелији сати преко дана у питању, јер знамо колико је важан посао да одржавамо комунални ред у овом граду, истакао је директор ЈКП Шумадија Крагујевац.

Сектору нискоградње у октобру прошле године Одлуком Скупштине града и изменом Одлуке о комуналном реду додата је нова делатност где је наложено да сваку раскопану површину на терену врати у претходно стање, без обзира да ли је раскопавање извршило неко друго комунално предузеће. С обзиром на број радника и радних машина Сектор нискоградње и поред других послова које већ обавља се одлично организовао. Надамо се да ћемо до краја године успети да још више урадимо набавком нове механизације и нове радне снаге чиме ћемо растеретити главно језгро које се бави асфалтирањем, тампонирањем и уређивањем улица и путева у граду Крагујевцу.

У Сектору чистоће новина је набавка и постављање првих полуподземних контејнера у насељу Аеродром који могу да приме знатно већу количину комуналног отпада него метални контејнери. Предвиђени су да се поставе на места где је највећа динамика сакупљања. Поред набавке контејнера требало је обезбедити и надградњу на камионима смећарима који ће празнити те контејнере. Прошле године је урађена студија и одређена нова динамика уклањања комуналног отпада, тиме је постигнута уштеда у километражи и самом начину функционисања предузећа. Након постављања полуподземних контејнера спровешће се едукација грађана о начину њиховог коришћења.

Предузеће током читаве године организује различите едукације еколошког карактера и сарађује са бројним еколошким удружењима и институцијама са циљем подизања свести о томе како сви заједно можемо да утичемо на очување животне средине.

На питање водитељке о новом пројекту који ЈКП Шумадија Крагујевац ради у сарадњи са Институтом за јавно здравље Крагујевац, директор Вујновић је рекао да је Институт за јавно здравље Крагујевац објавио студију, да излучевине домаћих животиња на зеленим површинама доводе до појачаног алергенског деловања на децу која се играју на тим површинама и на одрасле особе и да се испитивање показало као тачно. Поводом тога ЈКП Шумадија ће ускоро покренути набавку одређених стубића са кесицама који ће бити постављени у парковским деловима града где се налазе зелене површине. Ове кесице ће моћи да користите власници кућних љубимаца.

Говорећи о наставку радова на реконструкцији објекта зелене пијаце Центар, Вујновић је истакао да тај период дуго траје и да је првобитни урбанистички пројекат био лош и да су морале да се раде исправке. У овој фази ЈКП Шумадија је пустила у рад отворену пијацу односно део са тезгама. Након тога се укључио град Крагујевац и удружио заједно са нама. Објавио је нову јавну набавку где су изабрани нови извођачи много озбиљнији и квалитетнији који тренутно завршавају овај пројекат. Рок је 200 дана од када су кренули радови. Све време вредно раде и редовно извештавају о томе.

ЈКП Шумадија Крагујевац је стални члан кризног штаба града Крагујевца где у сарадњи са Центром за ванредне ситуације спремно реагује у случају саме непогоде или сутрадан након непогоде. Уклањају се попуцала и оборена стабла, санирају се улице на које се слио материјал који је донела велика количина воде и те улице се враћају у првобитно стање.

ЈКП Шумадија је у јуну месецу први пут организовало манифестацију „Крагуј базар фест“ на простору зелене пијаце Центар. То је наишло на одушевљење многобројних Крагујевчана који су посетили ову манифестацију и уживали уз рок бенд и DJ-а. Учешће је узело око 190 излагача из целе Србије који су представили своје производе. Организација је била одлична, од хигијене, обезбеђења, осветљења и паркинг места за излагаче. Нови „Крагуј базар фест“ биће организован поново на јесен.

Сумирајући резултате пословања Вујновић је рекао да се навршило пет година од оснивања предузећа и да на почетку није било лако али да сада оно све успешније послује. Исказана нето добит у прошлој години износила је 115 милиона. Новац ће се инвестирати у побољшање опреме предузећа и услова рада. Додао је, да смо у првом кварталу ове године пословали уз привремени орган и привремено финансирање, што је за нас било једно ново искуство како функционисати у таквим условима, али смо се успешно изборили и унапредили свој рад. Похвалио је све запослене који вредно раде да испоштују сваки уговор како за град Крагујевац тако и за трећа лица.