Вести

Како опстају цвеће и друге биљке на тропским температурама

Летњи месеци и велике врућине које их прате не пријају биљном свету. Да би опстале током високих температура биљке морају редовно да се поливају и негују.

Екипе Сектора зеленила ЈКП Шумадија Крагујевац у оквиру своје делатности баве се одржавањем јавних зелених површина у граду.

Зелене површине које у овом летњем периоду одржавамо, а одржавање се односи на поливање јесу саднице које су посађене у протеклих годину дана. То су дрворедне саднице којима су попуњени дрвореди по читавом граду, као и саднице посађене по насељима, изјавила је Сузана Милојевић Стојановић представник Сектора зеленила.

Биљке се поливају од раних јутарњих сати, за шта су ангажована два возила – поливачица и цистерна. Поливање се врши на више локација у оквиру насеља како би се обавило брже и ефикасније. Дрвеће се залива поливачицом, а цистерном се заливају површине под цвећем и шибљем у Спомен парку, Великом парку и цветне површине у самом граду. Осим тога биљке се поливају и ручно помоћу црева, на овај начин се заливају цветне површине.

Увек поливамо рано ујутру из разлога што биљке тада када се охлади земља најбоље могу да прихвате воду односно земљиште неће тако брзо да се осуши и да испари вода, додала је Сузана Милојевић Стојановић.

Поред тога, дала је и неколико савета нашим суграђанима како да помогну својим биљкама и сачувају их током ових тропских температура.

Да би се сачувале саднице потребно је да се залије 10 до 30 литара воде по садници, док цвеће и шибље треба заливати са мањом количином воде. Потребно је полити не само површински слој него и дубљи слој земљишта да би влага дошла до корена биљака и на тај начин омогућила да биљке дуже преживе.

Препоручујемо малчирање, односно стављање неке покривке преко земље где су посађене биљке. Малч може да буде било који биљни материјал, украсни камен, кора дрвета или покошена трава. Уколико постоји могућност потребно је да се биљке сенче. Саксијско цвеће је оно које може да се премешта негде где није јако сунце односно уз неку зграду, терасу где је осенчено место. Препоручујемо да се биљке у овом периоду не ђубре ђубривима, већ само по потреби да се орезују и пречишћавају, јер суви пропали листови и цветови могу да допринесу развоју болести.