Вести

Аеродром – прво насеље са полуподземним контејнерима

Почетком 2024. године најављена је уградња полуподземних контејнера, а реализација овог пројекта је у току. На ову тому говорила је Марија Николић, руководилац Сектора чистоће ЈКП Шумадија Крагујевац у емисији Комунални сервис.

Полуподземни контејнери су заправо посуде које су већим делом под земљом, а надземни део је 1,2m, тако да је уочљив. Затворен је, на врху је отвор са поклопцем за одлагање отпада, а висина поклопца приступачна је и особама са инвалидитетом у инвалидским колицима, као и особама нижег раста. Заузимају мању површину, лепше изгледају и не шире се непријатни мириси. Да би се поставили потребно је да се ископа рупа у коју се поставља пластична облога (као једно велико буре) у коме се налази врећа која је веома издржљива, има гаранцију 10 година коришћења, није запаљива, водонепропустива је како не би дошло до разливања и загађења околног земљишта. Врећа је закачена за обруч поклоца контејнера, тако да се контејнер празни подизањем поклопца заједно са врећом која на дну има канап којим се отвара и затвара, односно празни се у самом возилу. Запремина ових посуда је 5m3, тј. могу да замене 5 металних контејнера (запремине 1,1 m3), ако узмемо у обзир сабијеност отпада и гравитацију.

Прва два полуподземна контејнера постављени су код Тржнце и у улици Вука Караџића. У плану је партерно уређење, око самих контејнера како би се потпуно уклопили у окружење.

Сектор чистоће ЈКП Шумадија поставиће 22 контејнера у насељу Аеродром, где ће се вршити пражњење свакодневно док се не утврди динамика пуњења. Улице у којима ће се поставити прве посуде су: Светогорска, Владимира Роловића, Града Караре и Атинска, што чини један квадрат са утврђеном рутом који ће се обилазити једним возилом у току дана. Планира се постављање још 20 контејнера у овом насељу.

Извршена је надградња у виду „руке“ на једном постојећем смећару, односно то је хидраулична дизалица која ће подизати поклопац, као и проширење корита, како не би дошло до расипања отпада из вреће око камиона. У сарадњи са Месном заједницом биће написано мини упутство за употребу, односно начин коришћења.

Пројекат проширења постављања полуподземних контејнера реализоваће се у фазама. Битно је да постоји простор за манипулацију, односно пражњење, да изнад контејнера у висини од 7 до 8 метара нема инсталација, дрвећа, што значи да у строгом центру града то није могуће извести. Наставиће се са уградњом у блоковским насељима.

У даљем излагању Марија Николић је говорила о количини одвезеног отпада. На дневном нивоу, на градском и сеоском подручју одвезе се 200 тона отпада, а количина комуналног отпада на годишњем нивоу је и даље 55.000 тона, а 1.000 тона се преради у рециклажном центру.

Дивље депоније су и даље проблем. У претходној години је очишћено 13, а у овој години је пријављено 9 дивљих депонија за шта је ЈКП Шумадија конкурисала код Министарства за заштиту животне средине за суфинансирање и реализацију овог пројекта. Овај пројекат прати и други пројекат за видео надзор. За сада су камере постављене на локацији испод надвожњака у улици Др Јована Ристића. За надзор и праћење тих камера задужени су инспекцијски органи. Количина отпада се смањила, мада има несавесних грађана који и поред видео надзора и даље бацају отпад.

Сектор чистоће прати дешавања у граду, па су запослени у Служби јавне хигијене након концерта који је одржан поводом обележавања Дана града очистили сав амбалажни отпад и 7. маја у јутарњим часовима није било никаквог отпада на градским улицама.

Марија Николић је говорила и о безбедности на депонији Јовановац. Свакога дана код самог депоновања сав отпад се разастире, сабије и након тога препокрије земљом, како би се онемогућио доток кисеоника и самим тим спречила могућност запаљења. Поред тога депонија Јовановац је обезбеђена 24 сатним надзором, тако да је смањена могућност избијања пожара.

У току је јавна набавка за још један камион смећар са „руком“ и проширењем корита за полуподземне контејнере, као и аутоподизач који служи за превоз и пражњење чамаца који су предвиђени за одлагање грађевинског отпада.

У плану је набавка полуподземних контејнера за амбалажни отпад, са циљем да сав отпад одложимо у такве посуде како би се сачувала животна средина.

Програм одлагања комуналног отпада у сеоском подручју је 2 пута месечно, што је у складу и са ценом коју плаћају житељи сеоског подручја. Унапређење услуге и задовољство корисника је увек на првом месту. У плану је уређење свих локација, уређење сабирних места путем металних контејнера, а касније када се створе услови, биће постављени и полуподземни контејнери

Одвожење комуналног отпада врши се 24 сата, у 3 смене, 365 дана у години.