Вести

Кесу, не хвала! Имам свој цегер!

Међународни дан без пластичних кеса обележава се сваког 3. јула како би се подигла свест о озбиљним проблемима изазваним загађењем пластиком и претњи које оно представља за природно окружење, од копнених до морских екосистема.

Пластичне кесе изгледом безазлене, али веома опасне по животну средину, постају симбол потрошачке културе која иза себе оставља гомиле отпада. Лагане су, па их ветар лако разноси на велике удаљености. У природи остају стотинама година, споро се разграђују, а њихова рециклажа је скупа и тешко изводљива. Подаци да се широм света сваког тренутка користи милион пластичних кеса и да је 80 одсто морског отпада од пластике упозоравају да је таква врста отпада пошаст модерног доба.

Процењује се да се у свету користи око пет милијарди пластичних кеса годишње. У Србији се дневно употреби и баци око 7 милиона пластичних кеса. Док се не пронађе адекватна и за све прихватљива замена, која би била оправдана са економског и еколошког аспекта, цена пластичних кеса имаће пресудну улогу у одлуци – узети или не узети кесу.

Свако од нас може дати свој допринос решавању овог проблема уколико се окренемо еколошки прихватљивим заменама. Ношење платненог цегера може бити незаобилазни део сваке женске ташне или постати модни детаљ. Уз мало маште можете и сами направити цегер од старе гардеробе и тиме остварити свој позитиван допринос у очувању животне средине.
Image