Вести

У погледу уређења сектор гробља не заостаје за већим градовима

ЈКП Шумадија Крагујева управља гробљем Бозман, Варошким, Палилулским, Сушичким и новом парцелом на гробљу у Малим Пчелицама, а план је да нам у наредном периоду Град Крагујевац додели на управљање сва гробља која су обухваћена Генералним урбанистичким планом, рекао је Дарко Зечевић,  руководилац Сектора гробља у емисији Комунални сервис Радио телевизије Крагујевац.

ЈКП Шумадија врши одржавање гробља којима управља, а на осталим гробљима месне заједнице организују одржавање на својој територији. Гробља се косе и до 10 пута годишње, а свакодневно се врши пражњење канти за ситан и крупан отпад како би сва гробља била чиста и уредна. Такође, ЈКП Шумадија Крагујевац је омогућило суграђанима да десетогодишњи закуп гробних места плаћају на годишњем нивоу, а за услугу закупа и одржавања једног гробног места на годишњем новоу дужни су да издвоје износ од 1.300 динара. У одржавање спада услуга изношења смећа, кошење, одржавање стаза и приступних саобраћајница, а само одржавање гробног места је обавеза власника – истакао је Зечевић.

Говорећи о новинама, Зечевић је рекао да је током прошле године на Бозман гробљу отворена продавница погребне опреме где се може купити сва потребна опрема по повољним ценама. Поред куповине гробног места и продаје погребне опреме, корисницима је омогућено да на једном месту заврше и административну процедуру. За пензионере је доступна услуга рефундације у износу од 56.000 динара, а тај износ може да се уклопи у трошкове погребне опреме, превоза, сахране, тако да уз минималну доплату могуће је покрити све трошкове сахране. 

Што се тиче повећања цена услуга за сад то није у плану, а за неизмирене услуге грађанима је омогућено да у зависности од дуговања путем репрограма изврше плаћање неизмирених обавеза. Започело се са продајом гробних места за живота, а цена двогробног места за живота износи у основној понуди 200.000 динара. За проширења гробља Бозман и изградње нових парцела постоји пројекат тако да су све парцеле исте са обезбеђеним саобраћајницама, приступним стазама, водом, а у наредном периоду у плану је да се уведе и расвета на гробљима, у погледу уређења не заостајемо за већим градовима.

План је да се изврши обнова и реконструкција крова и спољашњег и унутрашњег изгледа капела на Варошком и Палилулском гробљу, а по плану ширења Бозман гробља IV фазом предвиђена је и изградња крематоријума за шта је покренута иницијатива – закључио је Дарко Зечевић.