Вести

Крагујевац ће бити први град у Србији са комплетном ЛЕД семафорском опремом

Готово сва семафорска сигнализација у Крагујевцу је замењена, остале су још четири прометне раскрснице и очекујемо да се тај посао заврши у току јула и августа месеца. Сви семафори су нови са ЛЕД извором светлости, већина је умрежена и постоји техничка подршка надзора и управљања семафорима - рекао је Драгомир Чаировић, руководилац Сектора сигнализације и јавне расвете ЈКП Шумадија Крагујевац гостујући у емисији Комунални сервис Радио телевизије Крагујевац.
 
ЈКП Шумадија тренутно спроводи пројекат који подразумева развој софтвера који би омогућио надзор и контролу у реалном времену, што значи да би сваки проблем на раскрсницама био евидентиран, и путем СМС поруке би стизао сигнал о врсти квара како бисмо у најкраћем року реаговали и отклонили квар. Заменом семафорске сигнализације на четири преостале раскрснице, град Крагујевац биће први град у Србији који има комплетну ЛЕД семафорску опрему, а ефекти се огледају кроз бољи степен видљивости, штедњу елетричне енергије, али и трајност овакве врсте сигнализације, рекао је Чаировић.
 
Од јануара ове године у оквиру Сектора обављају се и послови јавне расвете, а поред боље и ефикасније реализације посла, план је да Служба јавне расвете преузме одржавање семафорске сигнализације, како би Служба сигнализације обављала послове обележавања и постављања хоризонталне и вертикалне сигнализације. Што се опреме и механизације тиче, Сектор је добро опремљен, набављене су две дизалице са платформом за потребе јавне расвете, а у овој години очекујемо да нам стигну нека возила и машине неопходне за боље функционисање.
 
Радови на обележавању хоризонталне и вертикалне сигнализације почели су у марту на територији града Крагујевца. Приоритет представљају зоне образовних установа, где се у циљу повећања безбедности врши обележавање постојеће и додавање нове саобраћајне сигнализације.           
 
Током прошле године, Сектор сигнализације и јавне расвете је, у складу са Пројектом проласка државних путева кроз град Крагујевац, поставио нове платформе за успоравање брзине возила на четири локације у граду, две у Булевару краљице Марије и по једну у Авалској и у улици Краља Милана IV. Kако би се смањио број инцидентних ситуација, струком је предвиђена брзина преласка преко успоривача 30 км/h како би се возило безбедно и на малом растојању потпуно зауставило у случају изненадног преласка пута. План је да се до краја текуће године поставе још две платформе у зонама основних школа и то у улицама 9. маја у зони ОШ „Драгиша Луковић Шпанац“ и у ул. Стојана Протића у зони ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић“ – истакао је Чаировић. Радови на постављању платформи изведени су приоритетно, а поручена је и комплетна сигнализација која мора да се усклади са Пројектом тако да до краја године очекујемо да све државне путеве који пролазе кроз град обележимо прописном саобраћајном сигнализацијом.